Türkiye, Almanya'ya İncirlik izni vermedi

Almanya'nın İncirlik için Türkiye'den beklediği hala çıkmadı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Almanya'ya İncirlik izni vermedi
Ermeni iddialarının yasalaştırılmasından sonra gerilen Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni krizler kapıda. Alman basınında çıkan haberlere göre Türkiye, Almanya Savunma Bakanlığı Ralf Brauksiepe'nin İncirlik üssündeki Alman tesislerini temmuz ayında ziyaretine izin vermedi. Ankara, Federal Meclis'in "soykırım" kararı nedeniyle ziyareti iptal etti.

Alman Bild gazetesinin haberine göre, Türkiye, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in vekili Müsteşar Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik üssüne temmuz ayında yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.

Ziyaretin Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen "Ermeni soykırımı" kararı nedeniyle iptal edildiği ve Türkiye'nin bu kararla Alman politikacıların İncirlik'te istenmediği mesajını vermeyi hedeflediği belirtildi.

Alman Korgeneral Dieter Warnecke, Savunma Komisyonu'nda kapalı yapılan bir görüşmede Türkiye'nin iptal gerekçesi olarak "Ermeni soykırımı" kararını somut olarak dile getirdiğini söyledi. 

Bild gazetesinde yer alan haberde, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki Almanya Büyükelçiliği'ne gönderdiği yazıda, İncirlik üssüne "askeri ve teknik personelin" girişine izin verileceği ancak müsteşar ve heyette yer alan milletvekillerine giriş yasağı getirildiği ifade edildi.

Adana'daki İncirlik üssünde IŞİD'le mücadele amacıyla Almanya ordusuna ait keşif uçakları ve tank uçakları bulunuyor. Türkiye, Alman personelin ihtiyaçlarını gidermesi için üssün içinde bir tesis inşa etmesine izin vermişti. 

Alman Federal Meclisi'ndeki "Ermeni soykırım" iddiaları kararına rağmen, Ankara askeri tesisin inşa edilmesine ses çıkarmamıştı ancak geçtiğimiz haftalarda Alman gazetecilerin İncirlik üssüne girmesine de izin verilmemişti.

Yorumlar