Türkiye-AB sınırında 'alarm' durumu

Avrupa Birliği'nin Türkiye yönelik baskılarından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından çekilen rest sınırda alarma neden oldu. Yunanistan ve Bulgaristan, Türkiye sınırında teyakkuza geçti. Sınırdan muhtemel bir sığınmacı akınına karşı önlemler alınmaya başlandı

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-AB sınırında 'alarm' durumu

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AB'ye 'Çok ileri giderseniz o sınır kapısı da açılır' sözleri, komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan'da güvenlik tedbirlerinin artırılmasına neden oldu. Bulgaristan, sınırı ulusal acil eylem planında 2’nci derece tehlikeli bölge ilan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, AB'nin Türkiye'ye tutumunu eleştirerek 'Çok ileri giderseniz o sınır kapısı da açılır' sözleri, komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan’ın güvenlik tedbirlerini arttırmasına neden oldu. Türk sınırını gezen Bulgar Savunma Bakanı Nikolay Nençev, bir kaç saat içerisinde 2 bin askerin sınıra dağıtılabilmesi için yeni ve uzun vadeli planlar hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasının ardından katıldığı KADEM Adalet ve Kadın Kongresi’nde "Kapıkule’ye 50 bin mülteci dayanınca feryat ettiniz. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz" ifadelerini kullanmıştı.

Bulgar ve Yunanistan medyası, bunu 'Avrupa’ya yönelik' tehdit olarak nitelendirdi ve 'Erdoğan yine mültecilere sınırlarını açmak için AB’ye tehdit etti' başlıkları kullanıldı.

Türkiye sınırını gezen Bulgar Savunma Bakanı Nikolay Nençev, askerlerinin yakın zaman içinde daha iyi kıyafet ve ekipmana sahip olacağını söyledi. Bulgar medyasına yansıyan haberlere göre, Türk- Bulgar sınırı ulusal acil eylem planında 2’nci derece tehlikeli bölge olarak ilan edildi. Yeni ve uzun vadeli askeri planlamada gerekirse sınıra mülteci akınına karşın 2 bin askeri bir kaç saat içerisinde dağıtılabileceği bilgisine yer verildi. Bulgar basınına konuşan Savunma Bakanı Nençev şöyle dedi:

"Gördüklerimden ve anladıklarımdan oldukça memnunum. Yaklaşık bir aylık bir süre içinde 350 kişiden fazla mülteci yakalandı. Buna çok yüksek bir not veriyorum. Mülteci krizi doğrudan Bulgaristan ulusal güvenliğini tehdit eden bir problemdir ve sınır güvenliği ile alakalı verilen görevlerde mümkün olduğunca ciddi olacağız. Gerektiğinde sınır bölgesine, sınır güvenliğini sağlamak için, verilen görevleri gerçekleştirmek için birkaç saat içinde yaklaşık olarak 2 bin asker dağıtılabilir. Görüyorum ki, sınır bölgesindeki küçük yerleşim yerlerinde bizim çocuklar insanların etraflarında iken daha sakinler."

Yunan basını ise Erdoğan’ın mültecilere ilişkin sözlerinin ardından uygulamaya geçtiğini öne sürerek, günlük 3 bin mültecinin Türkiye'den Yunan sahillerine gönderileceğini iddia etti.

"TÜRKİYE-AB MUTABAKATI ÖNCELİĞİMİZ"

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopulos, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının işlediğini belirterek "Bu mutabakatın işlemeye devam etmesi için elimizdeki her şeyi seferber etmeliyiz." dedi. Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 6. Avrupa İltica Destek Ajansı (EASO) İstişari Forumunun açılışında konuşan Avramopulos, Avrupa'daki göçmen krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Avramopulos, göçmen krizinin henüz sona ermediğini vurgulayarak "Avrupa'da göçmen durumu hala kırılgan ancak iyileşiyor. Martta günde 10 bin göçmen gelirken şu an bu sayı yüzün altında." diye konuştu.

Geçen aylarda yaklaşık 8 bin sığınmacının Yunanistan ve İtalya'dan diğer Avrupa ülkelerine yerleştirildiği bilgisini paylaşan Avramopulos, Avrupa ülkelerine sözlerini hemen yerine getirmeleri ve kapasiteyi artırma çağrısında bulundu.

Avramopulos, sığınma başvurularının daha hızlı sonuçlanması için üye ülkelerden EASO kapsamında görev alan iltica uzmanı sayılarını artırmalarını istedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatının işlediğini ifade eden Avramopulos, "Bu mutabakatın işlemeye devam etmesi için elimizdeki her şeyi seferber etmeliyiz. Bu bizim önceliğimiz ve buna bağlı kalacağız." değerlendirmesinde bulundu.

FARKLI PLANLARIMIZ VAR

Soruları yanıtlayan EASO Direktörü Jose Carreira, adalarda bulunan iltica uzmanı sayısını artırmayı planladıklarını kaydetti.

Carreira, Yunanistan Göç Bakanı Yanni Muzalas'ın adalarda söz verilen 400 sayısına karşın yalnızca 36 uzman bulunduğu yönündeki ifadesine ilişkin, "Bakan Muzalas haklı. Ama söylediği sayılar yanlış. Sayı adadan adaya veya aydan aya duruma göre değişebiliyor. Adalarda çevirmenler dahil 210 görevlimiz var. Bu sayıyı artırmak istiyoruz" dedi.

Türkiye ve AB arasındaki göçmen mutabakatının amaçlarının çoğuna ulaşıldığını belirten Carreira, "Bazı sorunlar yaşansa da mutabakatın yürümediğini söyleyemeyiz." ifadelerini kullandı.

Carreira, göçmen geçişlerinde sayı hızlı bir şekilde artarsa bir B planı olup olmadığına yönelik soruya, "Bu yarın da gerçekleşebilir. Emin olun B, C, D planlarımız da var. Gelişmeleri görüyoruz. Ama şu andaki gerçek bu değil. Türkiye ile ilişkiler bu bağlamda olumlu, aynı şekilde, değişmedi. Umalım ki bunun aksi olmasın." diye konuştu.

Toplantıya katılan Yunanistan Göç Politikaları Bakan Yardımcısı Yannis Balafas ise Carreira'ya cevaben, bakan tarafından belirtilen 36 sayısının doğru olduğunu ve yalnızca iltica uzmanı sayısını yansıttığını kaydetti. Balafas ayrıca şu anki mutabakat işlemekteyken diğer planlara gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Yorumlar