Türk vekiller 'evet' dedi, HDP ve YPG alkışladı

Almanya Federal Meclis'te kabul edilen soykırım yasasının mimarı Türk milletvekili Cem Özmedir olurken, tasarıya 7 Türk vekil de 'evet' oyu verdi. Tasarıyı kutlayanlar arasında ise HDP ve YPG'liler de vardı

Google Haberlere Abone ol
Türk vekiller 'evet' dedi, HDP ve YPG alkışladı
Alman Meclisi'nde kabul edilen soykırım yasa tasarısının başını Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanı Cem Özdemir çekti. Parlamentodaki en az 7 Türkiye kökenli milletvekili iftira tasarısına “kabul” oyu verdi.

Meclis, Türkiye’nin karşı çıktığı tartışmalı sözde ‘Ermeni soykırımtasarısı’nı, neredeyse oybirliğiyle onayladı. 631 üyeli Alman Parlamentosu’ndan tasarıya karşı sadece 1 hayır, 1 de çekimser oy çıktı. Oylama öncesi yapılan tartışmada konuşmacılar, 100 yıl önce yaşanan olaylardan bugünkü Türkiye ve Türk hükümetinin sorumlu olmadığını vurguladılar.

Oturumu açan Meclis Başkanı Norbert Lammert, “Parlamento, tarihçiler komisyonu değil. Mahkeme hiç değil. Ama hoş olmayan soruları ve cevapları da göz ardı edemez. Hele bir de Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu’nda işlenen soykırımda Alman İmparatorluğu’nun da suçu varsa, hiç gözardı edemez.”

ALMANYA SESSİZ KALDI

Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına konuşan Rolf Mützenich, dönemin Alman diplomatlarının Osmanlı’da yaşanan bu olaylar üzerine yazılar gönderdiğini, Almanya’nın buna sessiz kaldığını söyledi. Sol Parti adına konuşan Gregor Gysi, Almanların Namibya’daki Herrero soykırımının da parlamentoya getirilmesi gerektiğini belirtti. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) adına konuşan Franz Josef Jung, ‘soykırım’ iddialarına Pontuslu Rumları da kattı.

Tasarının mimarı Yeşiller adına konuşan Cem Özdemir, Türkleri Talat veya Cemal Paşa’yla değil, onların emirlerini yerine getirmeyen, “Biz Ermenilerin kılına dokundurtmayız” diyen Kütahya ve Konya valilileriyle gurur duymaya çağırdı. Tartışmaların ardından tasarı kabul edilirken CDU’dan Ekonomi ve Mali Komisyon üyesi Bettina Kudla ‘hayır’, yine CDU’dan Ulaştırma Komisyonu üyesi Oliver Wittke ‘çekimser’ oy kullandı.

2 TÜRK VEKİL KATILMADI

Alman parlamentosundaki 11 Türkiye kökenli milletvekilinden SPD’li milletvekilleri Gülistan Yüksel ve Mahmut Özdemir oylamaya katılmadı. Türkiye kökenli vekillerden en az 7’sinin tasarı lehine oy verdiği öğrenildi. Tasarıya Alman kabinesinde Türkiye’den tek bakan olan Aydan Özoğuz da destek verdi. Oturuma Başbakan Angela Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier dahil birçok bakan katılmadı. Kurultayı izleyen İstanbul Ermenilerinden Krikor Manukyan, “Başbakan ve bakanların gelmemesi, benim için bunun yarı kalple kabul edildiği anlamına geliyor” dedi.

Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir,oylamadan sonra Hürriyet’in, “2001 yılında Frankfurter Allgemeine gazetesinde ‘soykırımın parlamentoların işi olmadığını’ yazdınız. O günden bugüne ne değişti” sorusuna şu yanıtı verdi: “Değişen bir şey yok. Eğer Türkiye Zürih Protokollerini imzalasaydı, bugün bu tasarı Meclis’e gelmezdi. Bugün bu tartışma yaşanmazdı.”  2009 yılında Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde Zürih’te protokol imzalanmıştı. Ancak bunlar hayata geçirilememişti.

'HRİSTİYANLARA DEFOLUN DENİYOR'

Deutche Welle'nin sorularını yanıtlayan Cem Özdemir, daha önce 1915 olaylarıyla ilgili farklı şeyler söylediği iddialarına şöyle yanıt verdi: Aradan süreç geçti. Hrant Dink öldürüldü. Açılan kiliseler bugün tekrar kapatılıyor. Heybeli Ada’daki Ruhban Okulu bütün uluslararası sözleşmelere aykırı olarak halen daha kapalı. Yani bugün Türkiye’de yaşayan Hristiyanlara ‘defolun gidin’ deniyor. Dörtte biri Hristiyandı nüfusun, bugün yüzde birin altında. Yani başka bir şey söylemeye gerek var mı? Herkes elini vicdanına koysun ve şunu kendisine sorsun: Türkiye’nin kökeninde Enver Paşa, Tâlât Paşa, Sarıkamış’ta Türkleri, 70 bin insanı donduranlar mı köken olarak var, yoksa Kütahya Valisi gibi ‘Benim bölgemde Ermenilerin kılına dokunanlar benim kapımdan geçmek mecburiyetinde' diyenler mi? Ben onları köken olarak kabul ediyorum. Benim örneğim bunlar. Evlatlarıma bunları örnek gösteriyorum. Mevlevîleri örnek gösteriyorum, Konya Valisi'ni örnek gösteriyorum. Çünkü onlar dediler ki, ‘Ermeniler de bizim gibi bir Allah’a inanıyor, onlara saldıran, bana bir Müslaman olarak saldırmış olur.' Bir de farklı kişileri örnek alanlar var.. Katilleri örnek alanlar var. Herkes tercihini koymalı. Ben tercihimi yaptım.

HDP VE YPG'LİLER ALKIŞLADI

Federal Meclis, 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı oylarken, dışarıda da Türkiye karşıtı göstericiler toplandı. Ermenistan, Yunanistan ve Süryani bayraklarının yanı sıraHDP’nin ve terör örgütü PKK ile Suriye’deki uzantısı YPG’nin flamaları açıldı.



Parlamentonun içinde de Ermenistan bayrakları dikkat çekti. Göstericiler ‘soykırımı tanıyın’ yazılı pankart açtı. Karar, Ermenistan’da memnuniyet yarattı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, “Alman Parlamentosu’nun Ermeni ve diğer Hıristiyanlara karşı işlenen soykırımı tanımasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. 

Yorumlar