Trump'ın İran kararına AB ve Fransa'dan itiraz

ABD Başkanı Trump'ın İran'ı hedef alan açıklamalarına Fransa'dan tepki geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump'ın açıklamalarının İran ile yapılan nükleer anlaşmayı bozamayacağını söyledi. AB de Trump'ın açıklamalarına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Trump'ın İran kararına AB ve Fransa'dan itiraz

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Göreve geldiğinden bu yana İran'ı sık sık hedef alan ABD Başkanı Donald Trump'ın son açıklamalarına Fransa'dan itiraz geldi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Trump'ın açıklamalarına tepki gösteren açıklamalarda bulundu. 

İran'la imzalanan nükleer anlaşmaya ilişkin nihai kararı Kongre'ye bırakan Trump, anlaşmaya ilişkin "Biz artık bu anlaşmayı devam ettirmeyeceğiz ve ettiremeyiz" demişti

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile imzalanan nükleer anlaşmaya yönelik yaptığı "Bugün ilan ediyorum. Biz artık bu anlaşmayı devam ettirmeyeceğiz ve ettiremeyiz. Bu anlaşmanın sonucu daha fazla şiddet, terör ve İran nükleer terörü anlamına geliyor. Emir veriyorum, bu anlaşmadaki açıkların kapatalım ki bir daha asla İran rejimi dünyayı nükleer silahlarla tehdit edemesin" açıklamasına Fransa Cumhurbaşkanı ­Emmanuel Macron’dan da tepki geldi.

Macron, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile telefonda görüşen Macron, Fransa'nın nükleer anlaşmaya tahaadününe vurgu yaptı.

Macron yaptığı açıklamada: "ABD'nin kararı İran nükleer anlaşmasını sonlandırmaz" dedi.

AB'DEN DE İTİRAZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin anlaşmanın tek taraflı olmadığını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'ın iptal etme yetkisinin bulunmadığını söyledi.

Mogherini, Trump'ın nükleer anlaşmayı iptal etme tehdidi içeren açıklamasının hemen ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Trump'ın anlaşmayı iptal etmesine karşı olduklarını kaydeden Mogherini, "Bu ikili bir anlaşma değil, herhangi bir ülkeye ait değil ve onu sona erdirmek de tek bir ülkenin elinde değil. BM Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle onaylanan çok taraflı bir anlaşma. Garantiler ve güçlü bir izleme mekanizması sağlayan güçlü bir anlaşma. Dolayısıyla İran'ın nükleer programı sivil amaçlı ve öyle kalmayı da sürdürecek." dedi.

Özellikle bugünlerde Avrupa ve uluslararası toplum olarak işleyen ve ihlal edilmeyen bir nükleer anlaşmayı iptal imkanlarının bulunmadığının altını çizen Mogherini, "Kendi ortak güvenliğimiz için anlaşmayı koruma gibi ortak bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Mogherini, bir soru üzerine Trump'ın anlaşmayı sonlandıramayacağına vurgu yaparak "ABD Başkanı çok güce sahip ancak buna (anlaşmayı iptal etme) değil." diye konuştu.

Yorumlar