Tesettür mayosu tasarımcısından Fransa'ya tepki

Avustralyalı tasarımcı Zanetti, Fransa'ya, kadınların seçme özgürlüğüne saygı duyması çağrısı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Tesettür mayosu tasarımcısından Fransa'ya tepki
Lübnan asıllı Avustralyalı tasarımcı Aheda Zanetti, tesettür mayosu yasağıyla gündeme gelen Fransa'nın kadınların seçimlerine saygı duymasını istedi.

Zanetti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransa Danıştayının, ülkenin güneyindeki Villeneuve-Loubet Belediyesinin başlattığı ve Nice İdare Mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu kararını durdurmasını memnuniyetle karşıladığını ancak bu mayonun tam kabulüne yönelik mücadelenin yeni başladığını belirtti.

Danıştayın yasağı durdurma kararının, insanlara tesettür mayosu konusunda bilgilenme fırsatı verdiğini söyleyen Zanetti, "Fransız yetkililer sonunda bizi dinleyip, kadınların tesettür mayosu giymelerinin sadece gösterişsiz olma ve yüzme isteklerini yansıttığını anladı. Şimdi Fransa'daki temsilcilerimiz insanları, daha fazla bilgilenmeleri yönünde teşvik ediyor" dedi.
"Burkini" olarak adlandırdığı mayoyu ilk olarak 2004'te tasarlayan Zanetti, Fransa Başbakanı Manuel Valls'ın, tesettür mayosunun kadınların "köleleştirilmesini" temsil ettiği sözleri için de; "Saçma! Eğlenceli, mutlu ve sağlıklı bir yaşam tarzına katkıda bulunması için tasarlanmış bir kumaş parçasını yasaklamak, bunu giymeyi tercih edenlerin seçme hakkını elinden almak onları köleleştirmektir." yorumunu yaptı.

Avustralyalı tasarımcı, "Burada seçme özgürlüğünden bahsediyoruz, o ise kadınların köleleştirilmesinden bahsediyor. Bunu duyduğumda aklıma ilk olarak istediğimizi giymemizi engelleyerek kadınları köleleştirdiği geldi." ifadelerini kullandı.

Tesettür mayosunun ilhamını, spor yapmayı seven genç başörtülü yeğeninden aldığını ifade eden Zanetti, mayonun cilt problemleri olan ya da yeni doğum yapmış ve bikini giymek istemeyen kadınlara da hitap ettiğini kaydetti.

"Kadınlara seçme özgürlüğü, hareket özgürlüğü, yapmak istedikleri her sporu yapabilme özgüveni vermek istedim." diyen Zanetti, tasarladığı mayonun sadece Müslüman kadınlar tarafından değil, daha kapalı giyinmek isteyen her kadın tarafından tercih edilebileceğini anlattı.
Tasarımcı Zanetti, tesettür mayosunun plajlarda giyilmesini yasaklayan belediye başkanı ile ilgili olarak da "Oradaki plajın sahibi o değil. Bizim hangi elbiseyle rahat olacağımızı söyleme hakkı da yok. Kadınları kendi istediği gibi giyinmeye zorluyor." değerlendirmesinde bulundu.
Fransa'nın güneyindeki bazı belediyeler, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayo giyilmesini, "toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği" gerekçesiyle yasaklamıştı. Uygulama çerçevesinde Nice kentindeki plajda Müslüman bir kadının tesettür mayosunun silahlı polis tarafından zorla çıkartılmasına ilişkin görüntüler uluslararası boyutta tepki çekmişti.

Nice İdare Mahkemesinin uygulamaya koyduğu tesettür mayosu yasağı kararına İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından yapılan itirazı değerlendiren Danıştay, cuma günü kararı durdurmuştu.
Danıştay'ın durdurma kararında, Villeneuve-Loubet'deki bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altı çizilirken, bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı vurgulanmıştı.

Yorumlar