TBMM Başkanı Kahraman Polonya'da

- Kahraman, Varşova'da düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Dayanışma ve Egemenlik Temalı Parlamenterler Toplantısı'na katıldı - Kahraman: - "Türkiye, milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaparak ve düzeysiz göçe karşı etkin tedbirler alarak Avrupa’nın güvenliğine ciddi katkılar sağlamaktadır" - "Ekim ayında 7 bin olan günlük düzensiz göç rakamları son günlerde 50’ye düşmüştür. İçinde bulunduğumuz tablo Türkiye’nin mutabakat çerçevesindeki taahhütlerini başarıyla yerine getirdiğini gösteren bir husustur" - "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin gerçekleşmesi, ülkemizin Avrupa'nın güvenliğine ve istikrarına sağladığı katkıyı güçlendirecektir. Unutmayalım ki Türkiye ne kadar güçlü ve istikrarlı olursa Avrupa’da o kadar güvenli olacaktır"

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanı Kahraman Polonya'da
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Türkiye, milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaparak ve düzeysiz göçe karşı etkin tedbirler alarak Avrupa’nın güvenliğine ciddi katkılar sağlamaktadır." dedi.

Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Dayanışma ve Egemenlik Temalı Parlamenterler Toplantısı'na katılmak üzere Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan Kahraman, Gürcistan, Sırbistan, Karadağ, Makedonya, Moldova, Ukrayna, Belarus ve Bosna Hersek'in parlamento başkanları ile Azerbaycan ve Ermenistan'ın parlamento başkan yardımcıları ile Polonya Parlamento binasında bir araya geldi.

Polonya'nın ev sahipliğinde ilk kez gerçekleştirilen toplantı, katılımcı ülkelerin temsilcilerinin aile fotoğrafı çektirmesiyle başladı.
Yuvarlak masa düzeni ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kahraman, toplantıda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu bildirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) bugün önemli zorluklar ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Kahraman, düzeysiz göç krizinden terörist saldırılara kadar uzanan geniş bir yelpazeye kadar yayılan sınamalar ve sorunların mevcut olduğunu dile getirdi.

Geçmişte emsaline az rastlanır bir krizle karşı karşıya bulunulduğuna dikkati çeken Kahraman, "Devam eden iç savaşlara, iç çatışmalara ve insanların her gün ölüm tehlikesi altında yaşamalarına engel olan esas nedenlere yönelik gerçekçi tedbirler uluslararası toplum tarafından zamanlıca alınmazsa, sığınmacı ve göç krizleri uluslararası gündemin en üst sıralarında yer almaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE NE KADAR GÜÇLÜ OLURSA AVRUPA DA O KADAR GÜVENDE OLACAKTIR"

Göç olgusunun doğuran koşulların ortadan kaldırılması için birlikte sorumluluk üstlenilmesinin önemine değinen Kahraman, şöyle devam etti:
"Suriye krizinin ve insani yansımalarının çözümü için herkesin elini taşın altına koyması gerekmektedir. Türkiye, milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaparak ve düzeysiz göçe karşı etkin tedbirler alarak Avrupa’nın güvenliğine ciddi katkılar sağlamaktadır. Ortak meselelerin ancak tam üyelik müzakereleri yürütmekte olduğumuz AB kurumları ve üye ülkeleri arasında yoğun, çok boyutlu ve sürekli işbirliği ve samimi dayanışmayla çözülebileceği inancındayız. Ekim ayında 7 bin olan günlük düzensiz göç rakamları son günlerde 50’ye düşmüştür. İçinde bulunduğumuz tablo Türkiye’nin mutabakat çerçevesindeki taahhütlerini başarıyla yerine getirdiğini gösteren bir husustur. Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin gerçekleşmesi, ülkemizin Avrupa'nın güvenliğine ve istikrarına sağladığı katkıyı güçlendirecektir. Unutmayalım ki Türkiye ne kadar güçlü ve istikrarlı olursa Avrupa’da o kadar güvenli olacaktır."
Kahraman, AB'nin geleceğinin bir süredir askıya aldığı genişleme sürecinin küresel bir vizyon çerçevesinde canlandırılması ve sürdürülmesi ile de yakından ilgili olduğunu vurguladı.
Avrupa’nın geleceğine yön verecek nitelikteki önemli gelişmelerin birinin de Birleşik Krallık'la ilgili durumun olduğunu vurgulayan Kahraman, şu görüşlere yer verdi:
"Avrupa'nın geleceğine yön verecek nitelikteki önemli gelişmelerin biri de 23 Haziran 2016 tarihinde Birleşik Krallık'ta gerçekleştirilen ve Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılma kararıyla sonuçlanan referandumdur. Bir ilki teşkil eden ve geniş bir yelpazede yansıma bulacak bu karar, Birleşik Krallık gibi Avrupa Birliği için de yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.
AB üyeliğine aday ve bölgenin dinamiklerini bilen bir ülke olarak AB’nin Doğu ortaklığı girişimini başlangıcından beri takip ediyor ve bölge ülkelerinin AB ile yakınlaşma çalışmalarını destekliyoruz. AB’nin bölgesinde ve ötesinde etkinliğini sürdürebilmesi ve güvenli bir gelecek inşa edebilmesi için duvarlarını tahkim ederek, kendi içine kapanmak yerine daha kapsayıcı bir politika izlemesinin önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum."
TBMM Başkanı Kahraman, devletler arasında sıkıntıların olduğunu, olacağını belirterek, mühim olanın bunu karşılıklı görüşme, anlaşma ve barışçıl yollarla çözmek olduğunu vurguladı.
Ermenistan temsilcisinin konuşmasında Türkiye'nin kapılarının 25 yıldır kapalı olduğundan bahsettiğini anımsatan Kahraman, "Temel sebepleri iyi bilmek ve ilgilenmek gerekir. Tarihi konuların, tarihçilerin anlayacağı, tarihçilerin anlatacağı konuların siyasete malzeme edilmemesi gerektiğini ifade ederken bu sınır kapatma hadisesinin sınırları tanımamadan kaynaklandığını ifade etmek istiyorum." dedi.
Kahraman, parlamenter asambleleri arasındaki diyalog ve tecrübe paylaşımının daha sık hale getirilmesi ortak sınamalarla mücadeleye yararlı katkılar yapacağının önemine işaret etti.

Yorumlar