Rusya Avrupa sınırına nükleer füzeler yerleştirdi

ABD istihbaratı Rusya'nın Doğu Avrupa ülkelerinin sınırlarına nükleer başlık da taşıyabilen füzeler yerleştirdiğini savundu

Google Haberlere Abone ol
Rusya Avrupa sınırına nükleer füzeler yerleştirdi
ABD istihbaratı, Rusya’nın Polonya ve Litvanya ile sınırında bulunan Kaliningrad bölgesine nükleer silah da taşıyabilen “İskender-M” balistik füze sistemini konuşlandırdığını bildirdi.

Rusya’nın Polonya ve Litvanya ile sınırında bulunan Kaliningrad bölgesine nükleer silah da taşıyabilen “İskender-M” balistik füze sistemini konuşlandırdığı bildirildi.
 
Reuters haber ajansının ABD istihbaratının üst düzey görevlisine atıfta bulunarak verdiği bilgiye göre, Rusya, Kaliningrad bölgesine nükleer silah da taşıyabilen “İskender-M” füzelerini yerleştiriyor.
 
Estonya ve Finlandiya yönetimi, 7 Ekim tarihinde Moskova’yı Rus avcı uçaklarının söz konusu ülkelerin hava sınırlarını ihlal etmekle suçladı. Estonyalı medyaların haberlerini doğrulayan Reuters’a konuşan yetkili, “500 kilometre menzile sahip “İskender-M” füzelerinin konuşlandırdığının gerekçesi zararsız da olabilir” dedi.
 
Yetkili, “Aynı şekilde benzer füze sistemleri askeri tatbikatların yapılması için Kaliningrad’a 2014 yılında da yerleştirilmişti. Bunun dışında bu, böylece NATO’ya hoşnutsuzluk bilmek için bir siyasi jest olabilir” şekilde devam etti.
 
Estonya’nın bir haber sitesi kendi kaynaklarına atıfta bulunarak 7 Ekim tarihinde Rusya’nın Baltık Filosu’nun lojistik tatbikatlarını gerekçe göstererek Kaliningrad bölgesine “İskender-M” füze sistemlerini yerleştirdiğini bildirdi. Estonya Savunma Bakanı Hannes Hanso söz konusu bilgileri ne doğruladı, ne de yalanladı. Ayrıca Hanso, ülkenin hava sahasının ihlal edilmesi ve füze sistemlerinin konuşlandırılması arasında bir bağlantı olabileceği ihtimaline yer verdi.
 
2016 yılının Haziran ayında Kaliningrad bölgesine “İskender-M” füze sistemlerinin yerleştirilmesi ihtimalini yorumlayan Rusya’nın NATO temsilcisi Aleksandr Gruşko, Rusya’nın füze sistemlerini yerleştirme konusunda hiçbir sınırlaması olmadığını, ama her durumda askeri durumun analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yorumlar