Paris'te ABD ve Kanada protestosu

Paris'te yaklaşık 2 bin kişi AB'nin, ABD ve Kanada’yla müzakere ettiği ticaret anlaşmaları protesto etti

Google Haberlere Abone ol
Paris'te ABD ve Kanada protestosu
Fransa'nın başkenti Paris'te, Avrupa Birliği'nin (AB), ABD ve Kanada ile müzakere ettiği Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ile Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) protesto edildi.

Sendikaların çağrısıyla Paris'teki Stalingrad Meydanında toplanan yaklaşık 2 bin kişi Republique Meydanı'na kadar yürüdü. TTİP ve AB ile Kanada arasında imzalanması planlanan CETA anlaşmasına tepki gösteren protestocular, "CETA'ya hayır!" , CETA-TTIP-Tehlike!", "İklimi kurtarmak için TTIP ve CETA'yı durdurun!" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteriler olaysız sona erirken yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi.

Protesto öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Solidaires Sendikalar Birliği Başkanı Murielle Guilbert, "Ekonomik büyüme adına yapılan bu anlaşmalar, topluma ve çevreye büyük zarar verecek." diye konuştu.

CETA'nın 27 Ekim'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek AB-Kanada zirvesinde imzalanması bekleniyor. Belçika'nın Valon Parlamentosu dün aldığı kararla CETA için Federal hükümete imza yetkisi vermemişti.

AB'de Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. Belçika Federal Hükümeti'nin, anlaşmayı imzalayabilmek için ülkede bulunan Valon'un, Flaman ve Brüksel Başkent bölgelerinden yetki alması gerekiyor.

 

Yorumlar