NATO Türkiye'den personel takviyesi bekliyor

NATO'dan yapılan açıklamada 15 Temmuz'dan sonra ittifaktaki Türk askeri sayısının azaldığını, bunun takviye edilmesini beklediklerini bildirdi

Google Haberlere Abone ol
NATO Türkiye'den personel takviyesi bekliyor
Sonhaberler / Haber Merkezi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından NATO karargahlarında görev yapan Türk askeri personelde değişiklikler yapıldığını, ancak Türkiye'nin NATO'ya personel sağlayabilecek kapasitede olduğunu belitti.

Stoltenberg, yarın yapılacak NATO savunma bakanları toplantısına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Daha önce alınan kararlar çerçevesinde 2017'nin başında dört çok uluslu taburun ittifakın doğu kanadına yerleştirileceğini belirten Stoltenberg, bunun amacının çatışma çıkarmak değil aksine çatışmayı önlemek olduğunu söyledi.

DAEŞ'E KARŞI İLK AWACS

Toplantıda NATO'nun Karadeniz bölgesindeki varlığını artırmayı da ele alacaklarını belirten Stoltenberg, ittifakın DEAŞ'e karşı savaşı da hızlandırdığını belirtti. Ürdün'de yüzlerce Iraklı askeri eğittiklerini hatırlatan Stoltenberg, "Önümüzdeki aylarda Irak'a olan desteğimizi artıracağız. NATO'nun tüm müttefikleri DEAŞ'e karşı uluslararası koalisyonun üyesi durumunda. NATO'nun kendisi de, erken uyarı uçağı AWACS'larla şimdi doğrudan destek sağlıyor. Bu yolla koalisyonun havadan görüşünü artırıyor ve gökyüzünü daha güvenli hale getiriyor. Koalisyona destek vermek için NATO AWACS'larının 20 Ekim'de ilk kez havalandığını ilan edebilirim." dedi.

Stoltenberg, yarınki toplantıda aynı zamanda NATO'nun mültecilere karşı Ege Denizi'ndeki görevinin geleceğini ele alacaklarını ve Orta Akdeniz'de NATO misyonu konusunda da karara varacaklarını ifade etti.

AVRUPA KIYILARINDAKİ RUS GEMİLERİ

NATO Genel Sekreteri, Rus savaş gemilerinin Manş Denizi'nden geçmesine ilişkin bir soru üzerine, Rusya'nın uluslararası suları kullanma hakkı olduğunu belirterek, "Ancak bu kez farklı olan gemilerin, Rusya'nın Suriye'deki askeri operasyonlarındaki kapasitesini artırmak için kullanılabilme ihtimali. Bu da Rusya'nın Suriye'deki sorunun siyasi yollardan çözümüne ilişkin verdiği sözler konusunda endişeye neden oluyor." ifadesini kullandı.

Halep'e yönelik daha fazla Rus hava saldırısının, insanların çektiği sıkıntıları artıracağını söyleyen Stoltenberg, Moskova'dan siyasi çözüme katkı vermesini istedi. Stoltenberg, "Yani bu konuda endişe verici olan, savaş gemilerinin, Halep'teki sivillere yönelik artırılan hava saldırıları için bir platform olarak kullanılma ihtimali." değerlendirmesini yaptı.

NATO'DAKİ TÜRK ASKERİ PERSONELİ

NATO Genel Sekreteri başka bir soru üzerine, darbe girişiminin ardından ağustos ayında Türkiye ziyaret ettiğini, kasım ayında bir kez daha Türkiye'de temaslarda bulunacağını aktardı.

Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil yetkililerle görüştüğünü hatırlatan Stoltenberg, "Elbette Türkiye temmuz ayındaki başarısız darbenin arkasında olanları yargılama hakkına sahip. Önemli olan bunun hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılması." diye konuştu. NATO Genel Sekreteri, Türkiye ve Avrupa Konseyi arasındaki bu konuya dair işbirliğini memnuniyetle karşıladığını da söyledi.

Stoltenberg, "(Darbe girişiminin ardından) NATO karargahlarındaki Türk askerlerinde değişiklik oldu. Türkiye'nin NATO karargahlarına Türk askeri personeli sağlayabilmeyi sürdüreceğinden eminim. Bu konuda Türkiye ile yakın bir diyalog içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

NATO Genel Sekreteri, Türkiye'yi ziyaret ettiğinde bu konuyu da ele alacağını sözlerine ekledi.

 

Yorumlar

ihsan sakın hha nato ile ilişkileri donduralım darbenin arkasında o ve abd var