Merkel, Steinmeier'in adaylığını resmen açıkladı

Almanya'da hükümet ortakları cumhurbaşkanı adaylarınının Steinmeier olduğunu resmen kamuoyuna açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Merkel, Steinmeier'in adaylığını resmen açıkladı
Sonhaberler | Haber Merkezi 

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in bu dönemde cumhurbaşkanı adaylığı için doğru bir isim olduğunu söyledi.

Merkel, mecliste düzenlenen basın toplantısında Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile Steinmeier'in adaylığını tanıttı.

Hükümetteki 3 partinin, Cumhurbaşkanı Gauck'un yerine Dışişleri Bakanı Steinmeier'i ortak aday olarak belirlemesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Merkel, "Steinmeier'in bu dönemde doğru bir aday olduğundan eminim." dedi.

Steinmeier'in halktan da destek bulacağına inandığını ifade eden Merkel, Steinmeier'in dünyayı bildiğini ve güvenilir olduğunu, bundan dolayı kendisini cumhurbaşkanlığı görevi için iyi bir aday olarak gördüğünü kaydetti.

SPD Genel Başkanı Gabriel de, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerine, Steinmeier'in cumhurbaşkanlığı adaylığına olumlu bakmalarından dolayı teşekkür etti.

Gabriel, Steinmeier'in denge insanı olduğunu, cumhurbaşkanlığı görevini sorumluluk içinde yürüteceğine inandığını kaydetti.

CSU Genel Başkanı Seehofer de, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un halefi olarak Steinmeier'in iyi bir seçim olduğunu söyledi.

Seehofer, dışişleri bakanı olarak ulusal ve uluslararası alanda büyük siyasi tecrübeye sahip olan Steinmeier'in cumhurbaşkanlığı görevi için uygun bir isim olduğunu belirtti.

Hükümet partilerinin ortak adayı Steinmeier de, cumhurbaşkanı seçildiğinde toplumun bölünmesine karşı çaba sarf edeceğini, tüm partilerle birlikte çalışacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanının kolaylaştırıcı değil, cesaret veren olması gerektiğini belirten Steinmeier, "Fırtınalı dönemde aday gösterilmem benim için büyük bir onur. Sevincim büyük, ancak saygım daha da büyüktür." şeklinde konuştu.

Steinmeier, İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararı, ABD seçimleri ve Türkiye'deki durum gibi mevcut gelişmeleri siyasi deprem olarak niteleyerek, "Bunlar bizi sallıyor, ancak bizi dalgınlıktan da kurtarabilir." şeklinde konuştu.

Almanya'da cumhurbaşkanlığı seçimi 12 Şubat'ta yapılacak.

Yorumlar