Merkel, Alman komedyenin yargılanmasına izin verdi

Almanya Başbakanı Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan şiiri okuyun komedyen Jan Böhmenmann’ın yargılanabilmesi için yargıya yetki vereceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Merkel, Alman komedyenin yargılanmasına izin verdi

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içeren şiiri okuyan komedyen Jan Böhmenmann’ın Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinde düzenlenen 'yabancı ülkelerin temsilcilerine hakaret' suçundan yargılanabilmesi için yargıya yetki vereceğini duyurdu.

Deutsche Welle’nin haberine göre, Böhmenmann hakkında dava açılabilmesi için gereken onay, federal hükümetin Başbakan Merkel tarafından verildi.

Son sözü “hükümetin değil, bağımsız yargının” söylemesi gerektiğini belirten Merkel, “bu konudan bağımsız olarak” 103. Maddenin yürürlükten kaldırılması için bu yıl girişimde bulunacaklarını açıkladı. 

NE OLMUŞTU ?

NDR’deki Erdoğan’ı tiye alan videonun ardından Almanya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması sonrası ZDF kanalında yayın yapan Neo Magazin Royale programı sunucusu Jan Böhmermann Erdoğan’a hitaben türcü ve ırkçı bir şiir yazmıştı.

Şiir iki ülke arasında krize neden olmuş, Merkel Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir telefon görüşmesi yapmış ve 'metnin kasti bir biçimde kırıcı' olduğunu söylemişti. Açıklamaların ardından video yayından kaldırılmış, Böhmermann hakkındaysa “yabancı devletlerin temsilcilerine veya organlarına hakaret etme” suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı. Türkiye de Almanya Dışişleri Bakanlığı'na Böhmermann'ın hakim karşısına çıkması yönünde sözlü nota vermiş, gazetecinin üç yıl hapisle yargılanmasını istemişti.

Böhmermann hakkında Erdoğan bizzat şikayetçi olmuş, ZDF ise Redeker Sellner Dahs adlı hukuk bürosuna konuyu inceletmiş, yapılan hukuki değerlendirmede Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında okuduğu şiirin cezayı gerektiren sınırları aşmadığı belirtilmişti.

Yorumlar