Londra saldırganı sonradan Müslüman olmuş

Londra'da 5 kişinin ölümüne neden olan saldırganın vurulma anına ait görüntüler ortaya çıktı. Öte yandan saldırganın komşularının ifadeleri de yayınlandı. Komşuları, saldırgan için, çok kibar, konuşkan biri tanımı yaptı. Saldırganın sonradan Müslüman olduğu da iddialar arasında. Britanya doğumlu saldırganın doğumdan sonraki isminin ise Adrian Russell olduğu ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol
Londra saldırganı sonradan Müslüman olmuş

Londra'da önceki gün düzenlenen terör saldırısında 4 kişiyi öldüren ve kendisi de polis tarafından vurulan saldırganın İngiliz vatandaşı Khalid Masood (Halid Mesud) olduğu açıklandı. Masood'un parlamento bahçesinde bir polis memurunu bıçaklayıp öldürdükten sonra diğer polisler tarafından vurulduğu anın görüntüleri de yayımlandı.

Daily Mail gazetesi, 52 yaşındaki Masood'un İngiltere'nin Kent şehrinde Adrian Elms adıyla doğduğunu, hayatının büyük bir bölümünde Birmingham'da yaşadığını ve Müslüman olduktan sonra adını değiştirdiğini belirtti. Londra Emniyet Müdürlüğü, Masood'un son dönemde herhangi bir soruşturmaya maruz kalmadığını fakat geçmişte izinsiz silah bulundurma gibi suçlardan adli sicil kaydı olduğunu bildirdi.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Çarşamba günü, Londra'daki saldırıyı düzenleyen kişinin İngiltere doğumlu olduğunu ve birkaç yıl önce iç istihbarat servisi MI5 tarafından 'radikalleşme' şüphesiyle izlendiğini söyledi. BBC Türkçe'nin haberine göre; Scotland Yard, Masood'un, ilk olarak 1983'te hukuki cezai yaptırım gerektiren fiil nedeniyle son olarak da 2003'te bıçak bulundurmaktan suçlu bulunduğunu belirtti. Masood'un terörle ilgili herhangi bir suçtan kaydı olmadığı açıklandı. İngiliz gazeteleri de bugün, Masood'la ilgili çeşitli bilgilere yer verdi. 

"Sonradan müslüman oldu"

Times gazetesi, kaynaklarının verdiği bilgilere dayanarak, Masood'un sonradan Müslümanlığı seçmiş biri olduğunu yazdı. Financial Times'a konuşan komşuları, Masood'un sakin bir aile yaşamı olduğunu ve onu sık sık çimleri biçerken gördüklerini belirtti. Guardian'ın konuştuğu komşusu Winson Green, Masood'u, "çok sakin" ve "çok içine kapalı bir ailenin parçası" diye tanımlamış. Guardian'ın haberine göre Masood'un üç çocuğu olduğuna inanılıyor.

Komşuları şaşırdı

Gazete, son dönemlerde ailenin Birmingham merkezinin birkaç kilometre dışındaki Quayside adlı mahallede, üç katlı bir modern binada yaşadığını yazdı. Bir başka komşusu, fabrika işçisi Iwona Romek, Guardian'a Masood'u şöyle tanımlamış: "Çok sakindi. TV'de fotoğraflarını gördüm ve onun burada yaşayan adam olduğunu anladım. Kendisi sık sık geleneksel, beyaz, İslami elbiselerden giyiyordu. İyi bir adamdı. Onu, dışarıda bahçeyle uğraşırken görürdüm. Hiçbir zaman bir sorun yaşanmamıştı."

"Kocaman bir herifti, ona bulaşmak istemezdiniz"

Independent'a konuşan komşularından Ciaran Molloy'un aktarımları da benzer yönde: "Arabasını yıkar, çimleri biçerdi. Her karşılıklı etkileşimde oldukça dostane ve kibardı". TV kanalı Sky News'un konuştuğu ve Masood'la görüştüğünü söyleyen bir kaynak ise saldırganı şöyle tanımlıyor: "Kocaman bir herifti. Ona bulaşmak istemezdiniz. Çok dindardı, çok konuşkandı."

Yorumlar

ihsan bu işi yaptıran cia ve İngiliz istihbaratı gaye islamofobia müslimanları ab den çıkarmak