Londra'daki saldırıda ölü sayısı 4'e yükseldi

İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento binasının içinde ve parlamentonun yakınındaki bir caddede iki ayrı saldırı meydana geldi. Saldırıda biri polis memuru olmak üzere 4 kişi hayatını kaybetti, en az 20 kişi ise yaralandı. Saldırgan polis tarafından etkisiz hale getirildi. Parlamento binasının önünde bıçaklı saldırı girişiminde bulunan saldırgan daha sonra cadde aracını kalabalığın üzerine sürdüğü belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Londra'daki saldırıda ölü sayısı 4'e yükseldi

Sonhaberler | Haber Merkezi

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan meclis binasının etrafında iki ayrı saldırı olay meydana geldi. Saldırıda ilk belirlemelere göre biri polis memuru olmak üzere 4 kişi öldü, 20 kişi ise yaralandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, Birleşik Krallık halkının acısının paylaşıldğı belirtildi. 

İngiltere Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, Londra’yı hedef alan saldırıların sonucunda saldırgan dahil 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını açıkladı. Rowley yaptığı açıklamada, Londra’nın kalbi olarak nitelendirilebilecek İngiliz parlamentosu, başbakanlık ve bakanlıkların bulunduğu Westminster’daki silahlı saldırının tek bir kişi tarafından gerçekleştirildiğinin düşündüğünü, saldırganın güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Rowley olayda saldırgan ve bir polis dahil 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Rowley, “Saldırı bir aracın Westminster Köprüsü üzerinde ilerlemesiyle başladı. Araç insanlara çarparak yaralanmaların neden oldu. Bu sırada törenden gelen üç polis de yaralandı. Daha sonra araç İngiliz parlamentosu yakınlarında çarparak durdu. Elinde bıçak olan saldırgan İngiliz Parlamentosu'na girmeye çalıştı.” ifadelerini kullandı.

Yoğun güvenlik tedbirlerinin devam ettiğin belirten Rowley, “Şu anda sadece bir saldırganın olduğunu düşünüyoruz. Bölgede gerekli her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.

Rowley, görgü tanıklarından İngiliz polisiyle bilgi paylaşmalarını istedi.

İKİ AYRI NOKTADA SALDIRI

Öte yandan, Londra'daki saldırıların iki ayrı noktada meydana geldiği öğrenildi. Saldırılardan birinin meclis binasının hemen girişinde bulunan polise bıçaklı saldırı şeklinde, diğerinin ise meclis yakınlarındaki caddede bulunan kalabalığın üzerine sivil bir aracın sürülmesi şeklinde gerkçekleştiği kaydedildi.  

Olay yerindeki yaralılar ambulanslarla hastanelere kaldırılırken, bazı yaralıların otobüs tekerleklerinin altında kaldığı görüldü. 

Saldırıdan hemen sonra meclis çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. İlk etapta meclisten çıkışlar ve meclise girişler tamamen durduruldu. Daha sonra ise meclisin tüm çalışmaları askıya alınarak, meclis tatil edildi. 

Bölge tamamen polis kordonuna alınırken, Westminister Köprüsü ve metro istasyonu kapatıldı.

Londra polisi olay sonrasında büyük bir operasyon başlattı. 

İNGİLİZ POLİSİNDEN İLK AÇIKLAMA

İngiliz polisinden yapılan ilk açıklamada saldırının 'terör saldırısı' olarak değerlendirildiği belirtildi.

BİR KADIN HAYATINI KAYBETTİ

İngiltere’nin başkenti Londra’da parlamento yakınlarındaki silahlı saldırının ardından Sir Thomas Hastanesinden yapılan açıklamada bir kadının hayatını kaybettiği bildirildi. Hastaneden yapılan açıklamada İngiliz parlamentosu yakınlarındaki silahlı saldırı sonucunda bir kadının hayatını kaybettiği, bazı yaralıların durumunun ciddi olduğu belirtildi. Hastanenin açıklamasında yaralı sayısına yer verilmezken, İngiliz basını bölgede en az iki kişinin yaralandığını duyurdu.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiliz parlamentosu ve civarında yaşanan saldırılarla ilgili bilgilendirildiği belirtildi. 

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Twitter'dan yaptığı açıklamada Trump'ın Londra'daki saldırılarla ilgili bilgilendirildiği ve gelişmelerin takip edildiğini iletti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı.

FRANSA CUMHURBAŞKANININDAN İLK AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa ülkelerinin organize bir şekilde terörle mücadele etmesini istedi. 

Londra’daki terör saldırısının ardından bir açıklama yapan Hollande, "Bu tür saldırıların engellenmesi için gerekli bütün koşulları yaratmalıyız. Avrupa düzeyinde bu konuda organize olmamız gerekir. "dedi. 

İngiltere halkı ile terörle mücadele dayanışma içinde olduklarını kaydeden Hollande, "Terörizm hepimizi ilgilendiren bir konu ve terör saldırılarına hedef olan Fransa, İngiliz halkının yaşadığı acıları çok yakından tanıyor." ifadesini kullandı. 

Fransa’da diğer siyasi parti temsilcileri de yaptıkları açıklamalarda, saldırıyı kınadılar ve İngiltere’ye dayanışma mesajı gönderdiler. 

TÜRKİYE'DEN İLK TEPKİ 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı. 

Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı paylaşımda, "İngiltere'de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'a, Türkiye'nin dayanışma mesajını ilettiğini belirten Çelik, "Terör tüm ülkeler için tehdittir.

Terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan topyekun mücadele verilmelidir." ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: ACIYI PAYLAŞIYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen silahlı saldırıyı şiddetle kınayarak, "Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, sosyal medyadaki Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır." mesajını paylaştı.

Yorumlar