Krallarda parayı gören Fransa İran'ı sattı

ABD ve Avrupa'daki İran karşıtlarının aksine Tahran yönetimine desteğini eksik etmeyen Fransa yönetimi ilk kez çark etmeye başladı. ABD'nin yaptırımlarına rağmen İran'da çok sayıda anlaşma yapan Fransa yönetimi, BAE ve Suudi Arabistan'ın daha fazla para akıtması üzerine politika değişikliğine giderek İran'ı suçlayıcı ifadeler kullanmaya başladı. İran Cumhurbaşkanı Macron, son olarak BAE'den Fransa'ya akacak 1 milyar 275 milyon dolarlık müze anlaşması için Abu Dabi'deydi. Oradan da Suudi Arabistan'a geçti.

Google Haberlere Abone ol
Krallarda parayı gören Fransa İran'ı sattı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İran’a yaptırım uygulanabileceğini söyleyerek Tahran’ı yüzüstü bıraktı. Macron, ülkesinin iki savaş gemisi sattığı BAE’de Fransız Louvre Müzesi de açtı. BAE, sadece müzenin isim hakkı için Fransa’ya 525 milyon dolar ödeyecek. BAE’den Suudi Arabistan’a geçen Macron, Tahran karşısında Riyad yönetimine tam destek verdi. Batılı ülkelerin İran’la vardığı nükleer anlaşmayı savunarak yaptırımların kalkmasını destekleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Körfez ülkelerinden daha fazla para karşılığında çark etti. İsrail’in Lübnan’a saldırıya hazırlandığı iddiaları üzerine Ortadoğu turuna çıkan Macron, Perşembe günü ilk durağı Birleşik Arap Emirlikleri’nde, İran karşıtı tezlere güçlü destek vererek yaptırım sinyali verdi. Dubai’de düzenlediği basın toplantısında, “Yemen’deki Husilerin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a attığı füzenin İran füzesi olduğu açık” diyen Macron, bu durumun, İran ile varılan nükleer anlaşmanın durdurulması gereğini ortaya koyduğunu söyledi. Fransa’nın BAE’ye iki savaş gemisi sattığını söyleyen Macron, İran’ın balistik füze programının ‘endişe verici’ olduğunu ve İran’a yaptırım uygulanabileceğini belirtti. ABD Hava Kuvvetleri’nden yapılan bir açıklama da Riyad Havaalanı'nı hedef alan füzenin İran menşeili olduğu iddia edildi.

TAM 525 MİLYON DOLAR!

Macron, Abu Dabi’de Fransız Louvre Müzesi de açtı. BAE’nin sadece isim hakkı için Fransa’ya 525 milyon dolarlık büyük bir meblağ ödeyeceği belirtildi. Macron, yapımı 2007’de başlayan müzenin açılışında, eserin gericiliğe karşı mücadele sembolü olduğunu savunarak “Bizim için kültürü, eğitimi ve güzelliği desteklemekten daha acil bir şey yok” diye konuştu.

SELMAN’LA BULUŞTU

Macron, BAE ziyaretinin ardından Suudi Arabistan’a ziyarette bulundu. Macron, ülkedeki gözaltı operasyonunun arkasındaki isim olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından havalimanında karşılandı. Görüşmede, ikili ilişkilerin ve stratejik ortaklık konusunun yanı sıra Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamında iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirme fırsatları, bölgedeki gelişmeler, terörle mücadele, bölgenin güvenlik ve istikrarı için harcanan çabaların ele alındığı kaydedildi. Macron, Husilerin Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan balistik füze saldırısını kınayarak, ülkesinin Suudi Arabistan’la dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı.

Zengin Suudlar batıya kaçıyor

Suudi Arabistan’da Cumartesi günü başlayan tutuklama dalgası zengin Suudları endişelendirdi. Büyük mal varlığına sahip Suudi Arabistan vatan-daşlarının, Körfez bölgesindeki mal varlıklarını denizaşırı ülkelerde nakde çevirerek ülkeyi terk etmeye başladığı bildirildi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, zengin Suudların bankalar ve varlık yöneticileriyle görüşmeler yaptığını ve paralarını ülke dışına taşımaya çalıştığını söyledi.

Yorumlar