Köleliğin 'modern' memleketi İngiltere!

İngiltere, dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek fuhuş, oto yıkama ve uyuşturucu sektöründe zorla çalıştırılan 'modern kölelerle' dolu.

Google Haberlere Abone ol
Köleliğin 'modern' memleketi İngiltere!

Osman Hulusi Boyraz  | Londra 

İnsanlık tarihi kadar eski sayılan kölelik modern zamanlarda da devam ediyor. Daha önce de çeşitli basın kuruluşlarında kısa haberlerle geçiştirilen konu El Cezire tarafından yapılan belgeselle bir kez daha dünya gündemine taşındı. El Cezire kanalının İngiltere'de yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı belgesel, köleliğin nasıl hala devam ettiğini bir tür modern köleliğin, binlerce insanı nasıl esir aldığını gözler önüne serdi. 

İngiltere'de yaşayan herkesin dikkatini çeken durumlardan biri oto yıkamacıların büyük bir kısmının Arnavutluk asıllı olması, çalışanlarının da Doğu Avrupa ülkelerinden gelen ve çoğunlukla İngilizce bilmeyen kişilerden olmasıdır. Belgesel türünde hazırlanan araştırmada ele alınan üç başlıktan biri bu tür oto yıkama işletmelerini ele alıyor. Diğer iki başlıktan biri uyuşturucu ticareti diğeri ise fuhuş sektörü. 



İngiltere'nin güneydoğusunda bulunan Kent şehrinde bulunan USA Oto Yıkama isimli işyerinde zorla çalıştırılan kişilerle görüşen araştırmacılar, bu kişilerin kaçak yollarla ülkeye getirildiklerini, ardından seyahat belgelerine el konulduğunu daha sonra ise insani olmayan şartlar altında zorla çalıştırıldıklarını kaydediyorlar. 

İNGİLİZ HÜKÜMETİ YASAL TEDBİR ALMAK DURUMUNDA KALDI

Modern kölelik uygulamalarının Büyük Britanya Adası'nın birçok yerinde görülmesiyle birlikte, ülkenin en büyük firmalarının da insanşarı bu tür şartlar altında zorla çalıştırılmalarına doğrudan ya da dolaylı katkıda bulunduklarının ortaya çıkarılması durumun vehametini gözler önüne serdi. 

Bunun üzerine İngiliz hükümeti, senelik ciroları 51 milyon doların üzerinde bulunun tüm şirketlere modern kölelikle herhangi bir bağları olmadığını gösteren şeffaflık raporları yayınlamaları yönünde çağrı yaptı. Buna göre bu şirketler, 31 Mart 2016 tarihinden itibaren mali yılın bitmesine yani 31 Aralık 2016 tarihine kadar, modern kölelik uygulamalarıyla doğrudan ya da dolaylı herhangi bir bağlarının olmadığını gösteren raporlar yayınlayacaklar. Ülkenin önde gelen bazı şirketleri hali hazırda bu tür iddialarla medyada gündem olmaya devam ediyor. 




İngiltere'nin en büyük bankalarından olan Barclays Bank'ın modern kölelik uygulamaları yapan gruplarla bağlantısı olduğuna yönelik iddialar ülke medyasında gündeme gelmişti. Bankadan bir sözcü, detaylı bir açıklama yapmamakla birlikte mali yılın bitmesinden önce detaylı bir rapor yayınlayacaklarını bildirdi. 

Diğer taraftan ülkenin neredeyse her şehrinde şubesi bulunan spor giyim zinciri Sports Direct'in de kötü çalışma şartlarına sahip olduğu ve çalıştırdığı insanların bu tür yollarla ülkeye sokulan kişilerden oluştuğuna yönelik iddialar gündeme getiriliyor. Yine bu şirketten de detaylı bir açıklama gelmezken yıl sonuna doğru hükümetin beklediği şeffaflık raporunu yayınlaycaklarına yönelik bir bildiri yapıldı. 

GÜNDE 50 DOLAR'A 12-13 SAAT AĞIR ÇALIŞMA

İngiltere'de yasalarla belirlenmiş asgari ücret saatlik 7,5 pounddur bu da ortalama 10,84 dolar ediyor. Bu şartlarda günde 13 saat çalışan birinin alması gereken en düşük rakam 150 dolar olması gerekiyor. Ancak Canterbury'de yer alan ve Avion Elezi isimli bir Arnavut'a ait olan oto yıkamacıda yasadışı olarak çalıştırılan kişiler, bu ücretin üçte birini alabiliyorlar.

Çoğunluğu ülkeye yasadışı yollarla sokulmuş olan Arnavut ve Romanyalı gençlerden oluşan bu modern köleler yaşamaya elverişli olmayan ortamlarda balık istifi şeklinde kalıyorlar ve günlerinin büyük bölümünü araba yıkamakla geçiriyorlar. 

"VİETNAMLILAR YA KENEVİR YETİŞTİRİYOR YA TIRNAK TÖRPÜLÜYOR"

İngiltere'de sayıları onbininin altında bulunan Vietnamlılıarın önemli bir kısmı suça bulaşmış bunların da büyük bölümü uyuşturucu üretiminde çalıştırılıyor. Ülkelerinden yaklaşık bir ay süren kaçak bir seyahat sonucunda İngiltere sınırlarını geçip ülkeye ayak basan Vietnamlıların erkekleri kenevir yetiştiriciliğinde kadınları ise güzellik salonlarında çalıştırılıyor. 

Yine Vietnamlı insan tacirleri tarafından İngiltere'ye sokulan bu kişiler ülkeye girdikten sonra tehdit ve şantajla zorla işlerde çalıştırılıyorlar. Birkaç yıl bu şekilde çalıştıktan sonra para kazanmayı ve ülkesine dönerek düzenli ve müreffeh bir hayat yaşamayı ümit eden Vietnamlıların sayıları azımsanmayacak derecede yüksek. 

Yorumlar