Katalan Meclisi yeniden açıldı

Madrid'in kayyımlığına rağmen Katalan seçimini kazanan ayrılıkçı partilerin adayı Torrent, yeniden açılan bölge parlamentosunun başkanı seçildi

Google Haberlere Abone ol
Katalan Meclisi yeniden açıldı

Katalonya'yı Brüksel'den yönetmeyi hayal ettiği için 'hologram başkan' lakabı takılan Puigdemont'un ise nasıl yeniden hükümet kuracağı büyük bir soru işareti. Tek taraflı olarak 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleyip 27 Ekim'de bağımsızlık ilan eden Katalonya'nın özerklik yetkilerini elinden alan Madrid'in 21 Aralık'ta düzenlettiği seçimler sonucunda yeni yönetimin nasıl kurulacağı muamma.

Ekimde Katalan marşı ve bağımsızlık şarkılarıyla yankılanırken Madrid tarafından kapatılan Katalan parlamentosu yeniden açıldı. Seçimde az farkla da olsa çoğunluğu elde eden ayrılıkçı partilerin adayı, yeni parlamento başkanı seçildi. Ayrılıkçı partiler bağımsızlık sürecinin lideri Carles Puigdemont'un yeniden bölge başkanı seçilmesi üzerinde de uzlaştı.

Ancak İspanyol yargısının ayrılıkçı yetkililer için tutuklama kararları vermeye başlaması üzerine Belçika'nın başkenti Brüksel'e sığınan Puigdemont ile beraberindeki 4 bakan oy kullanamadı. En az 3 vekil de hapishanede. Buna rağmen Esquerre Republicana isimli ayrılıkçı partinin 38 yaşındaki milletvekili Roger Torrent, İspanya'nın birliğini savunan liberal parti Ciudadanos'un adayı María Espejo-Saavedra'yı 56'ya karşı 65 oyla yenerek parlamento başkanı oldu.

Parlamento başkanlığına vekalet eden en kıdemli vekili Ernest Maragal, açılış konuşmasında, böyle bir oturumun ilk kez hükümet koltukları boşken gerçekleştiğine dikkat çekti. Maragal, "Günaydın Başkan ve Katalan hükümeti üyeleri demek isterdim ama burada değiller, bazıları hapiste, bazıları sürgünde…" dedi. Boş kalan koltuklara sahiplerinin onuruna sarı kurdele yerleştirildi.

​'FİZİKSEL OLARAK ORADA OLMALI'

Öncesinde İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Puigdemont'un Brüksel'den video konferans ya da Skyp aracılığıyla yeniden bölge başkanı seçilmesi halinde Katalonya'nın Madrid'den yönetilmesi durumunun devam edeceği uyarısını yapmıştı. Ardından bazı hukuk uzmanları, Puigdemont'un yeniden Katalan başkanı seçilebilmesi ve hükümet kurabilmesi için fiziksel olarak Katalan parlamentosunda hazır bulunması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

8 VEKİL 'MEVCUT DEĞİL'

​Katalan parlamentosundaki 135 vekillikten 70'ini ayrılıkçılar kazandı. Ama Katalan parlamentosunda hazır bulunamayan Puigdemont dahil 8 ayrılıkçı vekilin nasıl oy kullanacağı ya da yemin edeceği gibi bir sorun hasıl oldu. Katalan parlamentosunun en geç iki hafta sonra bölge başkanını seçmesi gerekiyor. ​Parlamentonun açılışını ''Onlar sadece korku, şiddet, dayatmadan anlıyor. Meşru hükümetimi yeniden tesis edeceğim. Özgür bir halkın ruhunun hiçbir şeye boyun eğmeyeceğini onlara göstereceğiz'' tweetiyle selamlayan Puigdemont'a ise 'hologram başkan' lakabı takıldı.

Yorumlar