İstanbul'da Rumları rahatsız eden fotoğraf

Mustafa Akıncı'nın İstanbul'daki Dünya Enerji Kongresi'nde devlet başkanı gibi ağırlanması Rumları kızdırdı

Google Haberlere Abone ol
İstanbul'da Rumları rahatsız eden fotoğraf
Sonhaberler / Haber Merkezi

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Dünya Enerji Kongresi’nde devlet başkanı sıfatıyla konuşma yapması ve diğer devlet başkanlarıyla aile fotoğrafında yer alması Rum kesiminde büyük yankı yarattı.

NTV'den Selim Sayarı'nın haberine göre Rum hükümeti KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın "Doğu Akdeniz’deki yeni enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden nakledilmesi en mantıklı ve en ekonomik seçenektir” yönündeki sözlerinden rahatsız oldu.

Rumların en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros haberi manşetine taşıdı. Haberde “Gazla bayram ediyorlar, Erdoğan Doğu Akdeniz’le ilgili yatırımları ilan ediyor, Akıncı da onun ikinci sesi… Tahrik: Mustafa İstanbul’da ‘Cumhurbaşkanı’ statüsüyle yer aldı” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bugün Kahire’de gerçekleştirilecek dördüncü Rum-Yunan-Mısır enerji toplantısı arefesinde, Türkiye’yi Doğu Akdeniz gazıyla ilgili enerji gücü haline getirecek yatırım planlarını açıklarken Akıncı’nın da Türk çıkarlarını desteklediğini yazdı.

Akıncı’nın kongrede yaptığı konuşmasından alıntılar yapan gazete, adada çözüm olması halinde doğal gazın boru hattı ile Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledilebileceği, elektrik nakli içinse kablo hattının İsrail-Kıbrıs-Türkiye arasında oluşturulabileceği yönündeki sözlere dikkat çekti.

Rum medyası, Akıncı’nın Dünya Enerji Kongresi Başkanı Younghoon David Kim tarafından "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla kürsüye çağrıldığına dikkat çekti ve KKTC cumhurbaşkanının aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de bulunduğu diğer liderlerle fotoğraflarını yayınladı.

Haberlerde Türkiye, Rusya, Venezüella, Azerbaycan cumhurbaşkanları ile görüşen Akıncı’nın “Doğu Akdeniz’deki yeni enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden nakledilmesi en mantıklı ve en ekonomik seçenektir” açıklamasına dikkat çekildi.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis Dünya Enerji Konseyi Başkanının Akıncı’ya ‘cumhurbaşkanı’ sıfatıyla hitap etmesini kınadı. Rum sözcü, "Kongre Türkiye’de yapılmış olsa da, bu tür hareketler, yasadışı bir rejimin statüsünü yükseltmez" dedi.

Yorumlar