İsrail'in müdahalesi İspanya'da protesto edildi

- İsrail donanmasının, Gazze ablukasını delmek için yola çıkan kadın eylemcileri taşıyan Zaytouna adlı gemiye uluslararası sularda müdahalede bulunması İspanya'da protesto edildi

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in müdahalesi İspanya'da protesto edildi
Uluslararası sivil girişim olan Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun Gazze'deki ambargoyu sembolik olarak delmek için organize ettiği "Kadınlar Gazze'ye doğru" adlı girişime İsrail donanmasının uluslararası sularda müdahalesi İspanya'nın 22 kentinde protesto edildi.

"Kadınlar Gazze'ye doğru" girişiminin İspanya'daki kolu "Rumbo a Gaza"nın (İstikamet Gazze) çağrısıyla Madrid ve Barcelona başta olmak üzere 22 kent merkezinde gösteri yapıldı. Madrid'deki Dışişleri Bakanlığı binası önünde yapılan eylemde, İsrail ordusunun, Gazze'ye gitmeye çalışan 13 kadın aktivisti taşıyan "Zaytouna" (Zeytin) adlı gemiye uluslararası sularda müdahale ettiği belirtilip, "İsrail ordusu, bir kez daha uluslararası hukuku çiğneyip, Akdeniz'de, uluslararası sularda Gazze'ye doğru seyahat eden sivil bir gemiye müdahale etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Gösteri sırasında yapılan konuşmalarda, İsrail ordusunun TSİ 17.15'te yaptığı müdahalede, gemide bulunan farklı uluslardan 13 kadına "şiddet uyguladığı, onları alıkoyup, rızaları olmadan İsrail topraklarına götürdüğü" vurgulanırken, İspanya hükümetine ve uluslararası topluma "İsrail'in bu korsan müdahalesini kınaması" çağrısında bulunuldu. "Rumbo a Gaza" üyeleri, "Alıkonulan tüm kadın aktivistlerin bir an önce serbest bırakılmaları ve gemiye geri götürülmeleri ve bu olayın İsrail tarafındaki siyasi ve hukuki sorumlularından hesap sorulması" çağrısı yaptı.

İsrail'in 2007 yılından bu yana Gazze'ye uyguladığı "insanlık dışı ve yasa dışı ambargoyu" kınayan İspanyol sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu ambargoyu kırmak için organize edilen "Kadınlar Gazze'ye doğru" girişiminin şiddetten uzak, tamamen sivil bir girişim olduğunu ve İsrail ordusunun yaptığı müdahalenin "uluslararası sularda serbest dolaşım hakkını ihlal ettiğini" vurguladı.

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu delmek için Özgürlük Filosu Koalisyonu'nun organize ettiği "Kadınlar Gazze'ye doğru" girişimine bağlı iki gemi 14 Eylül'de Barselona Limanı'ndan hareket etmiş, bunlardan biri teknik sebeplerden dolayı seyahatini yarıda kesmişti.

Yorumlar