İngiltere yıllar sonra özür diledi

İngiltere Savunma Bakanlığı, Irak'ta İngiliz işgâli esnasında askerlerin gözü önünde boğularak ölen 15 yaşındaki Iraklı çocuk için özür diledi

Google Haberlere Abone ol
İngiltere yıllar sonra özür diledi
İngiltere Savunma Bakanlığı, 2003'te Irak'ın işgâli esnasında dört İngiliz askerin zorla kanala soktuğu ve yüzme bilmediği için boğularak ölen 15 yaşındaki Ahmet Cabbar Kerim Ali'nin ölümüne neden oldukları için özür diledi.

Bakanlık sözcüsü, "Bu çok ciddi bir olaydı ve bunun için çok üzgünüz. İngiliz askerlerinin hatalarını soruşturmaya kararlıyız ve olayı araştıran yargıç George Newman'ın bulgularını da böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için kullanacağız" ifadelerini kullandı.

İşgâl esnasında Mayıs 2003'te bir sanayi yerleşkesinde yağma yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Kerim Ali, diğer üç şüpheliyle birlikte İngiliz askerleri tarafından "ders olsun diye" Şatt-ül Basra kanalına atıldı. 15 yaşındaki çocuk yüzme bilmediği için suda çırpınırken askerler seyretti, çocuk boğularak can verdi.

Olay hakkında başlatılan soruşturma ve hazırlanan raporda, Yüksek Mahkeme Yargıcı George Newman, 'çocuğun kanala atılmadan önce de vücudunda darp izleri olduğunun tespit edildiğini' söyledi. Rapora göre çocuğun kesim ölüm nedeni, askerlerin bariz biçimde boğulan çocuğa yardım etmeyişiydi.

Askerler tarafından kanala atılan diğer mağdur Ayad Salim Hanon, ifadesinde olayın öncesinde askerler tarafından uzun süre dövüldüklerini söylemişti. Mahkemede kanıt sunmayan ve isimleri açıklanmayan askerler, 2006 yılında tüm suçlamalardan aklanmışlardı.

2003'te Irak'ın ABD öncülüğündeki işgâlinde yaşanan insan hakları ihlâlleri ve askerlerin işkencelerine dair başlatılan çok sayıda soruşturma sonuçsuz kalmıştı.

Yorumlar