İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Hopton oldu

İngiltere, ilişkilerin yeniden düzelmesi üzerine Tahran Büyükelçisi olarak Hopton'u atadı

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Hopton oldu
İngiltere, Tahran Büyükelçisi olarak Nicholas Hopton'un atandığını bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinin 2015 yılında tekrar açıldığı hatırlatılarak, "Birleşik Krallık 2011 yılından itibaren İran'a ilk defa Büyükelçi aradı. İngiltere'nin Tahran Maslahatgüzarı Nicholas Hopton, Tahran Büyükelçisi olarak atandı. Bu, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinde ileriye dönük önemli bir adımı işaret ediyor." denildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu atamayı, İngiltere ve İran arasındaki ilişkideki "önemli bir an" olarak nitelendirdi.

Johnson, "Diplomatik ilişkilerdeki iyileşme, derinden endişe ettiğim ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e de ilettiğim, konsoloslukla ilgili konular da dahil olmak üzere, bizlere bir dizi konudaki görüşmeleri geliştirme fırsatı veriyor. Umarım bu gelişme, ülkelerimiz arasındaki daha fazla üretken işbirliğinin başlamasını işaret ederken, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki ticaret ilişkisinin büyümesi ve nükleer anlaşmanın uygulanmasının sürdürülmesi de dahil, insan hakları ve İran'ın bölgedeki rolü gibi konuları doğrudan görüşmemize olanak sağlar." dedi.

1989 yılında İngiltere Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başlayan Nicholas Hopton, 2013-2015 arasında İngiltere'nin Katar Büyükelçisi, 2012-2013 döneminde de Yemen Büyükelçisi görevlerinde bulunmuştu.

ELÇİLİKLER GEÇEN YIL AÇILMIŞTI 

İran'ın başkenti Tahran'da bir grup göstericinin düzenlediği saldırının ardından İngiltere, 2011'de Tahran Büyükelçiliğini kapatmıştı. İran'ın Londra Büyükelçiliği de kapatılarak, İranlı diplomatlar ülkede istenmeyen kişi ilan edilmişti.

Saldırıların ardından kapatılan İngiltere’nin Tahran’daki büyükelçiliğinin açılacağını ilk olarak 2014 yılında dönemin Dışişleri Bakanı William Hague duyurmuştu. Bu duyuru, iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin iyiye doğru yol katettiğine dair önemli bir işaret olmuştu.

Tahran'ın nükleer müzakerelerinin mutabakatla sonuçlanmasının ardından ise iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden canlanmasıyla, Ağustos 2015'te bu ülkelerin büyükelçilikleri eş zamanlı olarak tekrar açılmıştı.

İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA) de, 2012'de askıya aldığı Tahran uçuşlarını 1 Eylül itibariyle yeniden başlattığını duyurmuştu.

Yorumlar