İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

- İngiltere Başbakanı May: "Brexit, Brexit demektir ve biz bunu başaracağız. Britanya, AB'den ayrılacak" - (Lizbon Anlaşması'nın) 50. maddenin devreye alınmasında gereksiz ertelemeler olmayacak. Ne zaman hazırsak o zaman devreye sokacağız" - "Yakın zamanda da hazır olacağız. 50. maddenin devreye alınmasını önümüzdeki yılın mart ayı sonundan öteye bırakmayacağız" - "Mevcut işçilerin yasal hakları, yasalarla garanti altında kalmaya devam edecek ve ben başbakan olarak kaldığım sürece bu böyle olacak" - "Gerçekten küresel bir Britanya ufukta. Küresel Britanya mümkün" - İngiltere AB'den Ayrılma (Brexit) Bakanı Davis: "Referandumun net mesajı, göçü kontrol altına almamız gerektiğidir. Kendi sınırlarımızı koruyacağız ve göçmen rakamlarını aşağı çekeceğiz" - İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson: "23 Haziran'da verilen oyların, ekonomik ve siyasi özgürlük için verildiğine inanıyorum" - "Ukrayna'da yaşananlarla ilişkili olarak Rusya'ya yönelik yaptırımların sürdürülmesinden, Orta Akdeniz'deki sığınmacı akışını engellemesi kapsamında İtalyanlara yardımcı olması için donanmamızı göndermemize kadar, tüm Avrupalı işbirliklerine hükümetler arası seviyede devam etmeye bağlı kalacağız" - "(Rusya) Hastanelerin hastane olduğunu bilerek ve hastaneleri bombalayarak, barış müzakerelerinin başlamasını imkansız hale getiriyor. Bu da, sığınmacı krizini uzatıyor"

Google Haberlere Abone ol
İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı
LONDRA (AA) - İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May, ülkesinin AB'den ayrılık (Brexit) sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar devreye alınacağını belirterek, "Küresel bir Britanya ufukta." dedi.
May, partisinin bugün Birmingham'da bugün başlayan yıllık kongresinin açılışında konuştu.
İngiliz lider, 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda sandıktan çıkan Brexit sonucuna değinerek, "Bazı siyasiler, demokratik olarak seçilmiş siyasiler, halen referandumun geçerliliği olmadığını söylüyor. İkinci bir referanduma ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Referandum sonucu yeterince açık. Referandum sonucu meşru. Brexit, Brexit demektir ve biz bunu başaracağız. Britanya, AB'den ayrılacak." dedi.
Brexit sürecini detaylandıran May, "50. maddenin devreye alınmasında gereksiz ertelemeler olmayacak. Ne zaman hazırsak o zaman devreye sokacağız. Yakın zamanda da hazır olacağız. 50. maddenin devreye alınmasını önümüzdeki yılın mart ayı sonundan öteye bırakmayacağız. Mevcut işçilerin yasal hakları, yasalarla garanti altında kalmaya devam edecek ve ben başbakan olarak kaldığım sürece bu böyle olacak." diye konuştu.
AB ile yapılacak çıkış müzakerelerinde, mümkün olan en iyi anlaşmayı elde etmek için çalışacağını aktaran May, Brexit sonraki hükümetin vizyonuna ilişkin olarak da, "Gerçekten küresel bir Britanya ufukta. Küresel Britanya mümkün." ifadelerini kullandı.
- "Kendi sınırlarımızı koruyacağız"
Kongrede May'in ardından söz alan İngiltere AB'den Ayrılma Bakanı David Davis de, Brexit sürecine değinerek, "Süreç müzakerelere geldiğinde, Avrupa'daki Britanyalılara aynı şekilde davranıldığı sürece biz de buradaki AB vatandaşlarının haklarını koruyacağız. Britanya'yı evi olarak kabul etmiş kişilere karşı nefret ve ayrımcılık yaymaya çalışanlara yönelik açık bir mesajımız var; 'Bizim toplumumuzda size yer yok.' Ancak referandumun net mesajı, göçü kontrol altına almamız gerektiğidir. Kendi sınırlarımızı koruyacağız ve göçmen rakamlarını aşağı çekeceğiz." ifadelerini kullandı.
- "Küresel Britanya yumuşak güç, süper güç"
Kongrenin ilk gününde konuşan isimlerden İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson da, "23 Haziran'da verilen oyların, ekonomik ve siyasi özgürlük için verildiğine inandığını" dile getirdi.
Dışişleri Bakanlığı görevine geldiğinden itibaren son birkaç ayda birçok AB konulu toplantıda yer aldığını söyleyen Johnson, ülkesinin AB'den ayrılma kararı aldığını hatırlatarak, "Avrupa'dan ayrılmıyoruz. Küresel Britanya yumuşak güç, süper güç. Ukrayna'da yaşananlarla ilişkili olarak Rusya'ya yönelik yaptırımların sürdürülmesinden, Orta Akdeniz'deki sığınmacı akışını engellemesi kapsamında İtalyanlara yardımcı olması için donanmamızı göndermemize kadar, tüm Avrupalı işbirliklerine hükümetler arası seviyede devam etmeye bağlı kalacağız." dedi.
Johnson, Irak Savaşı'ndan bu yana Batı'nın özgüven yoksunluğu çektiğini ve savaşın dünyanın daha tehlikeli bir yer haline dönüşmesine yol açtığını kaydederken, özellikle son dönemde artış gösteren sığınmacı rakamlarının da Suriye'deki savaşla bağlantılı olduğunu dile getirdi. Suriye'deki son gelişmelere de değinerek, Rusya'yı bölgede savaş suçu işlenmesine ortak olmakla suçlayan Johnson, "(Rusya) Hastanelerin hastane olduğunu bilerek ve hastaneleri bombalayarak, barış müzakerelerinin başlamasını imkansız hale getiriyor. Bu da, sığınmacı krizini uzatıyor." değerlendirmesinde bulundu.
- Hükümetin kesintileri protesto edildi
Bu arada, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kongresinin yapıldığı sırada Birmingham kent merkezinde bir araya gelen çok sayıda gösterici, hükümetin kemer sıkma uygulamalarını protesto etti.
Ülkedeki bazı işçi sendikalarının da destek verdiği, sosyal medya platformları üzerinden organize edilen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı protestoda göstericiler, "Muhafazakarlar defolun" sloganı atarken ellerinde ise, "Sosyal yardımları değil, savaşı kesin" ve "Muhafazakarların yönetimine karşı koyun" yazılı pankartlar tuttu.
İngiltere'de 2010 yılındaki genel seçimle kurulan koalisyon hükümetinin 5 yıl boyunca büyük ortaklığını yapan Muhafazakar Parti, ülke ekonomisini iyileştirmek için eğitim, sağlık ve ulaşım dahil birçok alanda kesintilere gitmişti. Muhafazakar Parti geçen yıl Mayıs ayında yapılan genel seçimle tek başına iktidar olmasını takiben birçok alanda kemer sıkma politikaları uygulamayı sürdürüyor.
Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si AB'den çıkış yönünde oy kullanmıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.
 

Yorumlar