İngiltere, kayıtsız göçmene bankaları ‘dar edecek’

İngiltere’de bir şekilde vizesiz kalmaya başararak yaşayanlar için artık hayat daha da zorlaşacak.

Google Haberlere Abone ol
İngiltere, kayıtsız göçmene bankaları ‘dar edecek’

Osman Hulusi Boyraz - Sonhaberler.Com | Cambridge 

İngiliz hükümeti ülkedeki banka hesaplarını mercek altına alıp 70 milyonu bulan banka hesabını elekten geçirecek. Bu kontrolün amacı, vizesi olmayan ancak banka hesabı bulunan kişileri bulup hesaplarına el koymak. İngiltere Brexit öncesinden başlayan ve Brexit’le birlikte iyice gündem konusu olan göçmenlerle ilgili olarak işi sıkılaştırmaya başladı. 

İngiltere Başbakanı Theresa May’in yasadışı göçmenlikle mücadele eylem planı çerçevesinde, ülkedeki 70 milyon civarındaki banka hesabı incelenecek. Bu incelemenin sonucunda ülkede vizesi bitmesine rağmen gitmeyen, iltica başvurusu reddedildiği halde hala İngiltere sınırlarından çıkmayan ve sınırdışı edilmesi kararlaştırılan başka ülke vatandaşlarının banka hesapları tespit edilecek dondurulacak ya da iptal edilecek. Yaklaşık 6 bin civarında kişinin banka hesabını tespit etmeyi hedefleyen Home Office yetkilileri, bu kişilerin hesaplarını dondurmaktaki amacın, onlara burada yaşamı zorlaştırarak kendi rızalarıyla ülkeden ayrılmalarının önünü açmak olduğunu kaydediyor. 

CAYDIRICI BİR YAPTIRIM

Home Office yetkilileri, ülkede yasal vizesi olmadan yaşayan ancak banka hesabında yüklü miktarda para bulunduran kişilerin hesaplarının dondurulmasının etkili bir yaptırım olacağını söylüyor. 

Göçmen hakları savunucuları, Home Office’in bu yeni kararının kusursuz şekilde uygulamaya konulamayacağını, buradan doğacak hataların da ülkede yasal olarak kalma hakkı bulunan göçmenleri mağdur edebileceğini belirtiyor. 

Göçmen Refahı Ortak Konseyi Başkanı Satbir Singh, “Hükümetin kendi kayıtları bile bu sistemin sağlıklı şekilde uygulanamayacağını gösteriyor. Göçmen statüsü oldukça karmaşık bir şeydir ve Home Office sürekli olarak yanlış bilgiler veriyor. Burada kalma hakkı bulunan göçmenler ve etnik azınlıklar vu yeni uygulamadan olumsuz etkilenecektir.” diyor. 

AB VATANDAŞLARI ENDİŞELİ

Home Office bankalara yeni uygulamayla ilgili bilgi verildiğini duyurdu. Diğer taraftan Avrupa Birliği vatandaşı olup da İngiltere’de oturum vizesi olmayan kişiler de uygulamanın kendilerine uzanabilme ihtimalinden endişeli olduklarını dile getiriyor. 

Konuyla ilgili açıklama yapan bir Home Office sözcüsü, “Burada yasal olarak bulunan herkes için adil bir göçmenlik sistemi geliştiriyoruz. Ancak yasaları ihlal edenler için oldukça katıyız. Bu toplumdaki herkes yasadışı göçmenlikle mücadele ederek kendi rolünü oynayabilir.” 

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında meclis tarafından kabul edilmesinin ardından bankalar ve emlak kuruluşları kendilerinde hesabı bulunan kişilerin göçmenlik ve vize durumlarıyla ilgili düzenli olarak kontrollere başlamışlardı.

Yorumlar