İngiltere Başbakanı May'den ilk açıklama

Londra'daki saldırıdan sonra açıklama yapan İngiltere Başbakanı May, "Saldırının mekanı tesadüf değil. Terörist, başkentimizin kalbini hedef olarak seçti" dedi

Google Haberlere Abone ol
İngiltere Başbakanı May'den ilk açıklama

Sonhaberler | Haber Merkezi

İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'da gerçekleşen terör saldırısında parlamentonun hedef alınmasının tesadüf olmadığını söyledi. Başkanlık ettiği acil durum toplantısının ardından başbakanlık ofisi "10 Numara"nın önünde basına açıklamalarda bulunan May, olayın ayrıntılarının ortaya çıkmaya devam ettiğini kaydetti. May, eldeki bilgilere göre Westminster Köprüsü üzerinde saldırganın aracını yayaların üzerine sürmesiyle başladığını, iki kişinin burada öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi. Saldırganın daha sonra parlamentoya koştuğunu, polisler tarafından durdurulduğunu ancak bu esnada bir polisi bıçakladığını anlatan May, saldırganın diğer polisler tarafından öldürüldüğünü bildirdi. İngiltere'de terör tehdit seviyesinin bir süredir "ciddi" basamağında olduğunu ve böyle tutulmaya devam edileceğini belirten May, polisin de bu gece olayla ilgili daha ayrıntılı bir açıklama yapacağını söyledi.

"Saldırının mekanı tesadüf değil." diyen May, sözlerini şöyle sürdürdü: "Terörist, başkentimizin kalbini hedef olarak seçti. Londra bütün milletlerden, kültürlerden ve dinlerden insanların bir araya gelip özgürlük, demokrasi ve ifade özgürlüğü değerlerini kutladığı bir yer. Dünyanın en eski parlementosunun yuvası olan Westminster caddelerine, yerkürenin en uzak köşelerinde yankılanan özgürlük ruhu kazınmıştır. Parlamentonun temsil ettiği demokrasi, özgürlük, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi değerler her yerdeki özgür insanların takdirini kazanmıştır. O nedenle de parlamento bu değerleri reddedenlerin hedefidir."

"Parlamento normal şekilde toplanacak"

Parlamentonun temsil ettiği değerlere yönelik her şiddet ve terör girişiminin başarısızlığa mahkum olduğunu ifade eden May, "Parlamento yarın sabah normal bir şekilde toplanacak, Londralılar ve dünyanın diğer yerlerinden bu büyük şehri ziyaret etmeye gelenler normal bir gün yaşayacaklar. Teröre ödün vermeden hep birlikte ilerlemeye devam edeceğiz." diye konuştu. "Saldırı anında parlamentoda bulunanlarımız için bu olay polisimizin ve güvenlik güçlerimizin fevkalade cesaretiyle ilgili özel bir ihtar niteliğinde." ifadesini kullanan May, "Bu fevkalade erkekler ve kadınlar, bugün bir kez daha tehlikenin üzerine koştular. Bütün ülke adına kendilerine minnetimi ifade ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Olay

Londra'da bugün öğleden sonra yaşanan olayda kimliği henüz açıklanmayan bir saldırgan, Westminster Köprüsü'nde aracını insanların üzerine sürmüş, ardından İngiliz Parlamentosunun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Araçtan çıkan saldırgan, parlamentoda görevli bir polise bıçakla saldırmıştı. İngiliz polisi, saldırganı vurarak etkisiz hale getirmişti.

İngiltere Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, Londra'yı hedef alan saldırıda, zanlı dahil 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 20 kişinin yaralandığını açıklamıştı. Olayın gerçekleştiği bölgeye giden yollarda artırılan güvenlik önlemleri devam ediyor. Bazı yolların polis tarafından trafiğe kapatıldığı bölgede, silahlı devriye sayısı da artırıldı. Saldırı, parlamentoda her hafta düzenlenen "Başbakana Sorular" oturumundan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Saldırı sırasında parlamentoda bulunan May, korumalarınca dışarı çıkarılmıştı.

Yorumlar