İngiliz dış politikası PKK sempatizanına emanet

İngiltere'de Dışişleri Bakanlığına getirilen Boris Johnson'ın PKK sempatizanı olduğu ortaya çıktı

Google Haberlere Abone ol
İngiliz dış politikası PKK sempatizanına emanet
İngiltere'deki referandumdan sonra başlayan hükümet değişimi tartışmalı bir şekilde devam ediyor. Birleşik Krallık'ın dış politikasına getirilen Avrupa Birliği karşıtı isim en çok tartışılan isimlerden oldu. O isim, Londra eski belediye başkanı olan Boris Johnson. Johnson, İngiltere'nin yanısıra Avrupa'da da endişeyle karşılanırken az bilinen bir özelliği de ortaya çıktı. Johnson'ın PKK sempatizanı olduğu öğrenildi. Johnson, daha önce yaptığı bir açıklamada, "PKK'ya çok fazla sempati duyduğunu" söylemişti.

İngiltere’deki referandum sürecinde AB'den çıkılmasından yana kampanyanın önde gelen figürlerinden olan ve kampanya sırasında Türkiye karşıtı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Muhafazakâr Partili Boris Johnson, Çarşamba görevine resmen başlayan yeni Başbakan Theresa May tarafından kabinede Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 

2008-2016 yıllarında başkent Londra'nın belediye başkanlığı yapan Johnson, geçtiğimiz yıl İngiliz ITV kanalına yaptığı açıklamada, "PKK'ya ve Peşmerge'ye çok fazla sempati duyuyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Johnson, İngiltere'deki referandum sürecinde de Türkiye karşıtı açıklamalarda da bulunmuş, Türkiye'nin olası bir AB üyeliğini kampanya malzemesi haline getirerek, seçmenlere, "Türkiye'nin üye olacağı bir AB'den çıkma" çağrısı yapmıştı.

İNGİLİZ BASININDA JOHNSON UTANCI

Öte yandan, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Independent, iktidardaki Muhafazakar Partili Boris Johnson'ın Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı tüm dünyadan özür diledi. Gazete çalışanları tarafından kaleme alınan açık mektuba gazetenin internet sitesinde yer verildi.

"Dünyanın geri kalanına bir mesaj; Yeni Dışişleri Bakanımızdan dolayı gerçekten üzgünüz" başlıklı mektupta, gazetenin çalışanları, Johnson'ın atamasından dolayı "utanç duyduklarını" bildirdi.

Mektupta, Johnson'ın Birleşik Krallık halkı da dahil dünya liderlerine dahi hakarette bulunduğu, yaptığı yurt dışı ziyaretlerinde de uygun olmayan açıklamalar ve davranışlarda bulunduğu hatırlatılarak, "Küresel sahnede, Birleşik Krallık'ın yüzü olarak Alexander Boris de Pfeffel Johnson ile uğraşacağınız gerçeğinden dolayı lütfen naçizane özürlerimizi kabul ediniz." ifadesi kullanıldı. Gazete çalışanları, Dışişleri Bakanlığı görevinin beraberinde getirdiği uzun uçuşlar, bitmeyen toplantılar ve Brüksel'i ziyaretler gibi yoğun ajandadan ötürü Johnson'ın görevinden "nefret etmesi" olasılığının, üzüntülerini hafifletecek tek teselli olduğunu belirterek, "Ancak bu durum, temelde Johnson'ı bizim kadar sizin de probleminiz yaptığımız gerçeğini değiştirmiyor. Bu nedenle, gerçekten ve yürekten üzgünüz. Bu durumu daha iyi yapacak, söyleyecek bir şeyimiz yok. En azından Johnson başbakanımız değil. Şimdilik." denildi.

OSMANLI TORUNU İDDİASI

Johnson, aynı zamanda, Osmanlı döneminde Damat Ferit Paşa hükümetinde Dâhiliye Nâzırlığı yapmış Ali Kemal'in İngiliz eşinden olan çocuğunun torunu. Kurtuluş Savaşı sırasında İngiliz Muhipleri Cemiyeti mensubu olan Ali Kemal, Milli Mücadeleye karşı çıktı, Kuvayı Milliye hareketi aleyhine yazılar yazdı. Kurtuluş Savaşı'nın sonlarına doğru İstanbul'da yakalandı. 6 Kasım 1922’de İzmit’e getirilerek, burada linç edildi.

Yorumlar