İngiliz askerlerine 'insan hakları' engeli olmayacak

İngiltere, askerlerinin yurt dışındaki operasyonlarda daha etkili olabilmesi ve yargılanmaması için "insan hakları" yasasında değişikliğe gidiyor

Google Haberlere Abone ol
İngiliz askerlerine 'insan hakları' engeli olmayacak
İngiltere, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) yaşam ve özgürlük hakkı maddelerinin askıya alınabileceğini açıklayarak İngiliz askerlerinin savaş bölgelerinde savaş suçları işlemesine kapı araladı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin yıllık kongresinde açıklanan yeni düzenlemeyle, gelecekteki savaş hallerinde ya da savaş bölgelerine asker gönderilecekse İngiliz hükümeti, AİHS'nin yaşam hakkı ve özgürlük hakkını düzenleyen ikinci ve beşinci maddelerini askıya alabilecek. Yeni düzenlemeyle hükümet, savaş bölgelerindeki askerlerin, ülkelerine geri dönüşte yargılanma korkusu taşımalarının önüne geçmeyi amaçlıyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda insan hakları yasalarının askerlere zarar veren iddialara neden olduğunu gördük. Bu da askerlerde endişeye neden oluyor. Askerlerimize zarar veren iddialara neden olan bu endüstriye son vermeliyiz. Savaştıkları zaman ülkemizi savunmak için gerekli olan şeyleri yapabilecekleri konusunda kendilerine güvenmeliler” ifadelerini kullandı.

Yorumlar