Hollande'den skandal ifadeler: İslam problemli bir din

Avrupa'da giderek büyüyen İslamofobi Fransa'da farklı bir boyut kazanmış durumda. İslam'ı mevcut haliyle beğenmeyen Fransız siyasetçiler onu değiştirme isteklerini saklamıyor. Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 'bir sosyalist' olmasına rağmen İslam'a karşı 'problemli din' yaklaşımı sergilemesi ve ülkesindeki sağcılarla aynı safta yer almaya başlaması ise işin bir diğer boyutu.

Google Haberlere Abone ol
Hollande'den skandal ifadeler: İslam problemli bir din
Osman Hulusi Boyraz / Londra

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın yaklaşan seçimler için iddiasını sürdürmek adına tercih ettiği yol oldukça ülkedeki Müslümanları endişe ettirecek türden. Hollande, Fransız sağcılarının söylemlerini kopyalayarak kaybettiği popüleritesini kazanmaya çalışıyor yorumları Fransa'da artık herkesin dilinde olan bir durum.

Fransa'da bugün yayınlanan bir kitapta, tam da bu konu ele alınıyor. Gerard Davet ve Fabrice Lhomme isimli iki Fransız gazetecinin imzasıyla çıkan ve "Bir Başkanın Söylememesi Gereken Şeyler..." başlığını taşıyan kitapta, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ın verdiği demeç irdeleniyor. Hollande, geçtiğimiz yıl Fransa'da meydana gelen ve 130 insanın hayatını kaybetmesine neden olan terör saldırısından tam bir ay önce yani Aralık 2015'te, bu kitap üzerine çalışma yürüten iki gazeteciye demeç vermişti.

SARKOZY İLE BENZEŞİYOR

Hollande demecinde, "Şu doğru ki İslam'da bir sorun var. Bunda şüphe yok." "İslam tehlikeli bir din olarak bir sorun teşkil etmese bile kendisini Cumhuriyet'in (Devletin) dini olarak kabul ettirmek istiyor." ifadelerini kulanıyor. Hollande'ın, sağcı siyasetçilerin katı söylemlerini savunmuyor olmasına rağmen, kullandığının benzeri ifadeler Fransa'daki diğer muhafazakar siyasetçier tarafından da dillendirildi. Ardından bu yaz Fransa'da bir dizi terör saldırısı daha meydana geldi.

Sosyalist Hollande'ın başlattığı bu akıma destek verenler hatta bunu daha ileriye götürenler ise nedense hep sağcı siyasetçiler olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de Fransa'da yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gözünü dikmiş olan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy.

Sarkozy seçildiği takdirde, ülke çapında burkiniyi yasaklamayı vaadediyor, ayrıca Fransa'nın istihbarat izleme listesinde adı geçen herkesi ya hapse atması ya da fişlemesi gerektiğini savunuyor.

"FRANSA İSLAMI GİRİŞİMLERİ"

Fransa'da 1980'den bu yana iktidara gelen tüm hükümetler, liberal bir "Fransa İslam'ı" oluşturmak için uğraştılar ancak bunda başarılı olamadılar. Bu ağustos ayında bu konuyla ilgili konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls, devletin "Fransa İslamı'yla" ilişkisini yeniden icad etmesi gerektiğini ileri sürmüştü.

Hollande'ın, kitapta yer alan ve sağcı Fransız siyasetçilerce sahiplenilen sözleriyle ilgili bir açıklama yapan Fransız hükümeti sözcüsü Stephan Le Foll, "Bugün İslam'la ilgili bir problem var çünkü İslam birileri tarafından politize edildi. Bir problem var ve aynı zamanda biz bunun üstesinden gelmek durumundayız." ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, bahsi geçen sözlerinin değer aldığı kitabın yazarları olan gazetecilerle tam 61 defa bir araya gelmiş. Ülkedeki muhalif siyasetçiler, son 60 yılın en silik Fransa Cumhurbaşkanı olan Hollande'ın gazetecilerle harcadığı zamandan daha çok devlet işleriyle uğraşması gerektiği yönünde eleştirilerde bulunuyorlar.

 

Yorumlar

Karadenizli Ulan serefsiz senin dogumu mechul soylar onunbunun babasi belirsiz soylu fransiz pici. Akilli olun
selam04 hristiyan sömürgeciliği ve siyonizmin çocuk katliamlarına nasıl bakıyor bu çapsız mahlukat?!