Hollanda'da Ukrayna'ya 'hayır' çıktı

AB ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması Hollanda'da yapılan referandumdan 'hayır' çıktı

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'da Ukrayna'ya 'hayır' çıktı

Hollanda’da, Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması’na ilişkin yapılan referandumu anlaşma karşıtları kazandı.

Katılımın yüzde 32,2 olarak gerçekleştiği tavsiye niteliğindeki halk oylamasının resmi olmayan sonuçlarına göre anlaşma karşıtları yüzde 61,1 oy alırken evet oyu kullananların oranı yüzde 38,1’de kaldı. Sandık başına gidenlerin yüzde 0,8'i ise boş oy kullandı.

Başbakan Mark Rutte, halk oylaması sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada, anlaşmaya karşı olanların zafer elde ettiğini belirterek, AB ve Ukrayna dahil herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom da halk oylaması sonucunun söz konusu anlaşmanın bu haliyle sürmeyeceği anlamına geldiğini kaydetti.

Referandumda anlaşmaya karşı olanları destekleyen aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ise ortaya çıkan sonucun halkın Brüksel ve Lahey’deki elitlere karşı verdiği bir güvensizlik önergesi olduğunu söyledi.

Bağlayıcılığı olmayan, hükümete tavsiye niteliğindeki referandum süreci “Avrupa Birliği Vatandaşları Komitesi” adlı oluşumun imza kampanyasıyla başlamıştı.

Yorumlar