Fransa'da işçiler sokağa döküldü

Fransa genelinde düzenlenen yaklaşık 200 gösteride, polis ile protestocular arasında zaman zaman çatışma çıktı

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da işçiler sokağa döküldü

Fransa'da yaklaşık 200 yerde hükümetin hazırladığı çalışma yasa tasarısı protesto edildi.

İşçi haklarında değişiklikler öngören yasa tasarısı protestolarına 4 işçi örgütü ile 3 öğrenci örgütü destek verdi.

Fransa genelinde düzenlenen yaklaşık 200 gösteride, polis ile göstericiler arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı.

Tasarının Bakanlar Kuruluna sunulmasından sonra yapılan altıncı geniş çaplı protestolarda bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Fransa'nın batı şehirlerinden Rennes'deki gösterilerde, işçi örgütlerine göre 19 kişi yaralandı. Paris ve Nantes şehirlerinde de göstericiler polisle çatıştı.

Ülke çapındaki gösterilerde bazı yerlerde polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederken, protestoya katılan öğrenci grupları taş, şişe ve yumurta atarak karşılık verdi.

Çalışma yasa tasarısı ayrıca, Paris'teki Republique Meydanı'nda başlatılan "gece ayakta" adlı eylemlerle de protesto ediliyor. Eyleme katılanlar, sosyal medyada da örgütlenerek, protestoların başka alanlarda da sürdürülmesini amaçlıyor.

Çalışma Bakanı Myriam El Khomri tarafından hazırlanan tasarı hem hükümetin sert şekilde eleştirilmesine neden oldu hem de sendikaları harekete geçirdi. Fransa'da işsizliği düşürme amacıyla hazırlanan tasarı, özellikle sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor.

Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek, fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak.

Yasa şirket ve işverenlere çalışanlarının çalışma süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken, 18 yaşından küçük çıraklık eğitimi alan çocukların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Sendikalar tasarı nedeniyle Sosyalist hükümeti sağa kaymakla suçluyor.

Yorumlar