Fransa 'soykırım inkârı'nı suç kapsamına aldı

Fransa Meclisi savaş ve insanlık suçlarının inkarının cezalandırılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Fransa 'soykırım inkârı'nı suç kapsamına aldı
Fransa Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda "eşitlik ve vatandaşlık" yasa tasarısıyla ilgili oylama sırasında kabul edilen bir değişiklik önergesiyle "savaş, soykırım ve insanlık suçlarının inkarının ve sıradanlaştırılmasının cezalandırılması" kararlaştırıldı.

Hükümetin sunduğu değişiklik önergesi, söz konusu suçu işleyenlerin bir yıla kadar hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası talebiyle yargılanmalarını öngörüyor.

Ulusal Meclis'te kabul edilen değişikliğin yasalaşması için önce yasa tasarısının tamamının Ulusal Meclis'te, ardından da Senato'da oylanması gerekiyor.

Bazı basın yayın organlarının söz konusu değişiklik önergesini 1915 olayları ile ilgili Ermeni iddialarıyla ilişkilendirmiş olmasına rağmen metinde 1915 olaylarına atıf olmadığı görülüyor.

Fransa’da Anayasa Mahkemesi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının cezalandırılması ile ilgili yasayı, "ifade özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etmişti. Bugün Ulusal Meclis'te kabul edilen değişikliğin Anayasa Mahkemesi kararını dikkate aldığı anlaşılıyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin temyiz niteliğindeki büyük dairesi de Ermeni iddialarına ilişkin açıklamaları sonrasında İsviçre’de mahkum olan Doğu Perinçek’in yaptığı başvuru ile ilgili olarak İsviçre'nin "insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetmişti.

Yorumlar