Fransa'daki 'haşema' yasağına aykırı ses

Fransa'da Müslüman kadınların tesettür mayosu giymesine karşı başlatılan yasağa bir bakandan itiraz geldi

Google Haberlere Abone ol
Fransa'daki 'haşema' yasağına aykırı ses
Fransa'daki tesettür mayosu yasağı tartışmaları devam ediyor. Uygulamaya çok tartışmalı görüntülere neden oluyor. Polis ekipleri sahillerde tesettürlü kadınların üzerlerini çıkarmasını istiyor, soyunmalarını talep ediyor. Tartışmalar çok cılız itirazlarla devam ederken, hükümet üyelerinden ilk kez bir itiraz geldi. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve haşema yasağına tepki gösterdi Bernard Cazeneuve "Bazı belediyelerin aldığı yasak kararları, ötekileştirmeye ve Fransızları birbirine düşürmeye hizmet etmemeli" dedi.
   
Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve, ülkenin ünlü sahil kenti Cannes'da başlayan burkini yasağının, farklı kentlere sıçraması ve dün Nice'deki bir plajda bir kadının elbiselerinin polis tarafından zorla çıkartılması görüntülerinin ardından Fransa İslam Konseyi (CFCM) yöneticileri ile bir araya geldi.

YASAK ÖTEKİLEŞTİRİR

Hem alınan kararlar hem de uygulamada kararlılık ve tarafsızlık olduğu kadar kardeşçe tutumun da gözetilmesi gerektiğini belirten Cazeneuve, görüşmenin ardından gazetecilerin karşısına geçti.

"Bazı belediyelerin aldığı yasak kararları, ötekileştirmeye ve Fransızları birbirine düşürmeye hizmet etmemeli" ifadelerini kullanan Cazeneuve, pazartesi günü, Fransa İslam Vakfı ile İçişleri Bakanlığında bir toplantı yapılacağı bilgisini verdi.

İSLAM KONSEYİ'NDEN TEPKİ

CFCM Başkanı Anouar Kbibech ise ortaya çıkan görüntüler ve yasak kararlarından 'derin üzüntü ve endişe duyduklarını' aktararak uygulamaların Fransa'nın tüm kesimlerinden tepki çektiğini söyledi. Kbibech, "Bugün özellikle tüm ötekileştirme çabalarından uzak, her zamankinden daha fazla sükunete ve hoşgörüye ihtiyaç var" dedi.

Yorumlar