FETÖ tasfiyelerinde İngiliz rahatsızlığı

FETÖ soruşturmaları kapsamında yapılan tasfiyeleri aktaran BBC, "Hükümetin cesaret bularak tasfiyelere başladığını, bunu durdurmaya da niyetli olmadığı" ifadelerini kullandı

Google Haberlere Abone ol
FETÖ tasfiyelerinde İngiliz rahatsızlığı
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Türkiye'deki darbe girişiminin arkasındaki ülkelerden biri olmakla suçlanan İngiltere'nin resmi medya organı BBC'de bugün yer alan FETÖ yazısında ilginç ifadelere yer verildi. FETÖ sonrası tasfiyelerden açıkça rahatsız olduğu anlaşılan BBC'nin yazıda kullandığı ifadeler dikkat çekti. Kurumun Türkiye muhabiri Mark Lowen tarafından kaleme alınan yazıda tasfiyelerin Türkiye'de toplumu sarstığı iddia edildi. Fatih Üniversitesi ve öğrencilerinden söz edilen yazıda öğrencilerin yaşadığı "mağduriyetler" ön plana çıkarılmaya çalışldı. BBC'nin aynı yazısında, "Türk toplumu son yılların en dramatik düzenlemelerinden geçiyor. Cesaret bulmuş hükümetin elinde tam yetki var ve bunu bırakacağına yönelik en ufak bir işaret de görünmüyor." ifadelerinin kullanılması da dikkat çekti. 

İşte yazıdan bazı bölümler: Beyaz mermerin üzerinde, darbe girişiminin ardından kaldırılan Fatih Üniversitesi yazısından arda kalan harf silüetleri seçilebiliyor. Öğrenciler kapalı kapıların önünde, gittikleri üniversitelerinin şimdi bir "terör kurumu" olarak ilan edildiğini öğreniyor. Fatih Üniversitesi, 15 Temmuz'dan bu yana hükümetin darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen'e bağı olduğu gerekçesiyle kapatılan 15 üniversiteden biri. Gülen hareketi 1980'li yıllardan bu yana Türkiye ve dünyanın 140 ülkesinde okul ve üniversiteler açtı. Şimdi Gülen'le ya da darbe girişimiyle bağları bulunmakla suçlanan herkes Türkiye'nin modern tarihinin en büyük tasfiye operasyonu kapsamında hedefleniyor.

Gazetecilerden pilotlara, polisten yargıçlara, öğretmenlerden askerlere kadar 100 bin kişi ya görevden uzaklaştırıldı ya da açığa alındı. 70 bin kişi gözaltına alındı ve 32 bin kişi de tutuklandı. Ülkenin en ünlü baklava ustası bile sorguya alındı. Tasfiyenin derinliği sarsıcı.

...

Darbe girişiminin ardından tutuklananlar, iktidarda olanların Gülen'in etkisini kendi amaçları için kullanırken asla şikayet etmediklerini söylüyor. Ancak tasfiyeler "Gülenciliklerinden" kuşku duyulanların ötesine geçti. Darbe girişimi sonrası OHAL'de çıkarılan kararnameler "terörist grupları" desteklemekle suçlanan herkesi hedefliyor.

...

Gülen cemaatiyle bağı olduğu düşünülen her kurum dikkatle inceleniyor. Gülen bağlantısı bulunan Bank Asya'daki hesaplar da buna dahil. Hükümet Gülen cemaatine desteği temsil ettiğini savunduğu 1 dolarlık banknotları taşımak gibi tuhaf bağlantılar da kurabiliyor. "Gülen" etiketi yaygın bir biçimde kullanılıyor. Erdoğan hakkında bir haber yazdığım için hükümet yanlısı köşe yazarı Mehmet Barlas tarafından ben bile "Gülenci ve Pensilvanya'ya yakın olmakla" suçlandım.

...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "terör" tehdidini bitirmek için OHAL'in bir yıl daha uzatılabileceğini söyledi. Darbe girişminden bu yana aralarında IMC TV'nin de olduğu 130 medya kuruluşu kapatıldı.

Yetkililer hapsihanelerdeki 38 bin tutukluyu salarak yeni tutuklulara yer açmaya başladı. Türk toplumu son yılların en dramatik düzenlemelerinden geçiyor. Cesaret bulmuş hükümetin elinde tam yetki var ve bunu bırakacağına yönelik en ufak bir işaret de görünmüyor.

Yorumlar

jhgguu Yazik hükümet milleti maffetti
Ayse Acaba bu gazete Amerikada siyahlarin polis tarafindan haksiz yere vuruldugunu Fransanin bir defa teror yasadi diye biryil olagan ustu hal ilan ettigini yaziyormu kendilerinde boyle feto olayi olsa onlar coktan o pilotlari ucak yere iner inmez vurmulardi aslinda halka bomba atan o hayinler ciktan olumu hakettiler
Ayse Acaba amerikan polislerinin zencileri suclu olup olmadigina bakmadan vurdugunuda yaziyormusunuz gazetenize yafa bir
ihsan senin üstüne lazımmı sana bok yemek düşer İngiliz gavuru