Erdoğan'dan 'büyüksünüz' diyen AB liderlerine: Adaletten büyük değilim

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB liderlerinin kendisine, "Siz büyük bir Cumhurbaşkanısınız 2 Yunan askerinin serbest bırakılmasını sağlayın" dediklerini belirterek, "Ben adaletten daha büyük değilim, Olay yargı aşamasındadır" cevabını verdiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan 'büyüksünüz' diyen AB liderlerine: Adaletten büyük değilim

Sonhaberler.com | Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan'ın Varna kentinde önceki gün gerçekleşen Türkiye-AB liderler ziresiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'ye dönüşte uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB liderlerinin kendisinden Yunan askerlerini istediğini söyledi.

Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi: Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkilerimiz üzerinde de duruldu. Sınırı geçerek askeri bölgemize girdikleri için tutuklanan 2 Yunan askerinin durumu konuşuldu. ‘Siz çok büyük bir ülkesiniz, siz büyük bir cumhurbaşkanısınız, o 2 askerin bırakılmalarını sağlayın’ dediler. Ben de cevaben, ‘Ben adaletten daha büyük değilim. Olay yargı aşamasındadır. Yargı makamlarının verecekleri kararı beklemek lazım’ dedim.

Tabii ki 2 asker konusunun üzerinde bu denli duranların, Türkiye’de darbeye karıştıktan sonra Yunanistan’a kaçan Türk askerlerinin bize iadesi meselesi üzerinde hiç durulmamasının hakkaniyetle bağdaşmadığını da anlattım. Biz elbette iki olay arasında herhangi bir bağ kurmuyoruz. Ama bizim ülkemize darbe yapanlar hâlâ Yunanistan’da. Biz kendilerinden istediğimiz halde bize vermediler.

İşte Erdoğan'ın uçaktaki açıklamalarından bazıları: 

Liderler zirvesinde Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in yanı sıra AB Dönem Başkanı olarak Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un da bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, ayrıca Borisov’la yaptığı ikili görüşmede Türkiye-Bulgaristan ilişkilerini de değerlendirdiklerini kaydetti. Bulgaristan’la ticaret hacminin 5.5 milyar dolar olduğunu, soydaşlara ilişkin de bir sıkıntı bulunmadığını aktaran Cumhurbaşkanı “Varna ziyaretimizin esas sebebi” notunu düşerek Türkiye-AB Liderler Zirvesi’ni de özetle şöyle değerlendirdi: 

“Geri kabul anlaşmasından serbest ticaret anlaşmalarına, göç, mülteciler meselesine varıncaya kadar muhtelif konuları ele alma imkânımız oldu. Mülteciler meselesinde 3+3 milyar Euro tutarında bir yardım söz konusuydu. İlk dilimden, bize şu ana kadar aktarılmış olanı, 1 milyar 850 milyon civarında. İkinci 3 milyar Euro’nun gönderileceğini belirttiler. Biz, bunların mümkünse aracı kurumlar üzerinden değil doğrudan bizlere ulaştırılmasını istiyoruz. Zira bir kısmı komisyon harcamalarına gidiyor. Oysa Kızılay’a, AFAD’a, ilgili kurumlarımıza doğrudan iletilse komisyon harcamaları söz konusu olmaz. Bunu anlattık. Onlar da bu işin belirli bir prosedürü olduğundan bahsediyorlar.

Ele aldığımız bir konu, Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi. İşbirliğimizi ilerletme noktasında ne gibi adımlar atılabileceğini konuştuk. Bunlar üzerinde de Sayın Juncker ve Sayın Tusk ile bir mutabakat oluştu. Önümüzdeki ay yayınlanacak olan ülkemize dair Avrupa Birliği komisyon raporunun adil ve dengeli olması hususundaki beklentimizi de kendilerine ifade ettik.

Terörle mücadele konusu da ele alındı. Gerek DEAŞ ’a karşı, gerek PKK, PYD, YPG gibi terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleden taviz vermeyeceğimizi; bu hususta geri adım atmayacağımızı kendilerine ifade ettik. Bizim Kürtlerle bir problemimiz olmadığını, sadece terör örgütleriyle problemimiz olduğunu anlattık. Operasyonlarımızı Kürtlere yönelik bir şey gibi görmenin yanlış olduğuna; dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiğine dikkati çektik. Bizim orada mücadele ettiğimiz terör örgütlerinin safları arasında AB D dahil Batı’dan gelmiş yabancı savaşçılar da var.

Bunlar haberlere de yansıdı. ‘Bunları takip ederseniz, kimlerin kıyafetinde hangi ülkelerin amblemlerinin, kokartlarının olduğunu görebilirsiniz’ dedik. Afrin’de terör örgütünün açtığı tünelleri, tünellerin altında teröristler için kurulmuş hastaneleri, ameliyathaneleri, orada ele geçirilen UNICEF ilaçları gibi konuları kendilerine görüntüler eşliğinde aktardık.

Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkilerimiz üzerinde de duruldu. Sınırı geçerek askeri bölgemize girdikleri için tutuklanan 2 Yunan askerinin durumu konuşuldu. ‘Siz çok büyük bir ülkesiniz, siz büyük bir cumhurbaşkanısınız, o 2 askerin bırakılmalarını sağlayın’ dediler. Ben de cevaben, ‘Ben adaletten daha büyük değilim. Olay yargı aşamasındadır. Yargı makamlarının verecekleri kararı beklemek lazım’ dedim.

Tabii ki 2 asker konusunun üzerinde bu denli duranların, Türkiye’de darbeye karıştıktan sonra Yunanistan’a kaçan Türk askerlerinin bize iadesi meselesi üzerinde hiç durulmamasının hakkaniyetle bağdaşmadığını da anlattım. Biz elbette iki olay arasında herhangi bir bağ kurmuyoruz. Ama bizim ülkemize darbe yapanlar hâlâ Yunanistan’da. Biz kendilerinden istediğimiz halde bize vermediler.

AB ’nin Türkiye’ye karşı haksız eleştiri yöneltmek ve çifte standart uygulamak yerine yapıcı bir tutum sergilemesinin, hem münasebetleri iyileştireceğini hem de işleri kolaylaştıracağını anlattım. Diyalog kanallarını açık tutmanın önemi üzerinde özellikle durduk. Bu konuda tam bir mutabakat var. AB ile ilişkilere ivme kazandırmanın, bölgesel konularda daha sık istişarenin faydalı olacağı üzerinde durduk.”

Yorumlar

ihsan ab lideri imiş palyaço ulen yunana söylesene darbeci askerleri versin türkiyeye