Belçika'dan skandal PKK kararı

Belçika yargısı 36 PKK üyesinin terörden yargılanma talebini reddetti. Brüksel'de açılan davada 36 PKK üyesi terör kanunu çerçevesinde yargılanmayacak.

Google Haberlere Abone ol
Belçika'dan skandal PKK kararı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Belçika yargısı, terör örgütü PKK'nın Avrupa yapılanması içinde yer alan Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 36 kişi hakkında açılan davada takipsizlik kararı verdi. Terör örgütü üyelerinin yargılanması konusunda yapılan başvuruyu reddeden mahkeme, söz konusu kişilerin terörle mücadele kanunu kapsamında yargılanamayacağına hükmetti. Mahkeme, söz konusu kişilerin silahlı terör örgütü üyesi olabilecekleri ancak silahlı eylemde bulunmadıklarını gerekçe gösterdi. 

Belçika Federal Savcılığı, PKK'nın faaliyetlerinin silahlı mücadele kapsamında olduğu için terör suçu oluşturmayacağı yönündeki ilk mahkeme kararına itiraz etmişti. Federal Savcılığın itirazı İstinaf Mahkemesi'ne sunuldu. Brüksel Soruşturma Dairesi bir önceki duruşmada ifade edildiği üzere tanıklarla ilgili olarak takipsizlik kararı aldı. İstinaf Mahkemesi, 36 PKK'lının terör kanunu çerçevesinde yargılanmamasına karar verdi. Yargılanan 36 PKK'lı arasında terör örgütünün üst düzey yöneticileri Remzi Kartal ile Zubeyir Aydar da bulunuyordu.

Belçika'da mahkeme, aralarında PKK'nın sözde Avrupa elebaşlarının da olduğu 36 kişi ve kurumun terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağına hükmetti. İstinaf Mahkemesi, Brüksel Soruşturma Dairesinin "PKK'nın terör örgütü olmadığı" yönünde geçen yıl aldığı karara yapılan itirazı değerlendirdi. Kararda, terör örgütünün Avrupa'daki elebaşlarından Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin terörle mücadele kanunu çerçevesinde yargılanamayacağı, PKK'nın uluslararası silahlı mücadele yürüttüğü savunuldu. Geçen yıl alınan kararın onanmasıyla bu kişilerin Belçika'da terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanması şimdilik engellenmiş oldu. Federal savcının, karara karşı Yüksek Mahkemeye itiraz etme hakkı bulunuyor.

Savcılık, 2010'da başlayan soruşturmanın ardından Ekim 2015'te iddianamesini sunmuştu. İddianame, PKK üyeleri, Belçika ve diğer Batı Avrupa ülkelerinden genç ve çocuk yaştakileri ailelerinden koparttıktan sonra Belçika'nın yanı sıra Yunanistan ve Irak'taki kamplarda eğitim vermekle suçlanıyordu. Sanıklara yönelik suçlamalar arasında sahte evrak düzenlemek ve haraç toplamak da bulunuyordu.

Brüksel Soruşturma Dairesi, geçen sene kasım ayında bu suçlamalar kapsamında yapılanların "terör eylemi" olmadığına hükmederek davanın ceza mahkemesine sevkine yönelik talebi reddetmişti. Kararın gerekçesinde, "silahlı mücadele, terör suçlaması kapsamında değerlendirilemez" denilmişti. Türkiye'nin de tepki gösterdiği karara federal savcı itiraz etmişti.

Yorumlar

sadık gördükki bunların pkk yı terörist ilan etmeleri hep yalan sahte imiş Allah bunları daha şiddetli teröre musab eder inşaAllah