Batıda Müslüman olmak zor, Müslüman kadın olmak daha da zor

İngiltere'de Müslümanlara yönelik ayrımcılığı açıkça ortaya koyan bir rapor hazırlandı. Rapora göre, eşit donanıma sahip Müslüman kadınlar ile Hristiyan kadınların işe kabullerinde açıkça ayrımcılık yapılıyor

Google Haberlere Abone ol
Batıda Müslüman olmak zor, Müslüman kadın olmak daha da zor
Batı ülkelerinde giderek artan İslamofobi'nin en belirgin yaşandığı ülkelerden biri de İngiltere. Hemen hemen her gün Müslümanlara yönelik, baskı, taciz ve ayrımcılığın yaşandığı ülkede son olarak yapılan bir araştırma ülkenin kurumlarında da açıkça ayrımcılık yapıldığını ortaya koydu. Eşit donanımlara sahip Müslüman ve Hristiyan kadınlar arasında açıkça ayrımcılık yapılıyor. Müslüman kadınların işe alınma ihtimalleri diğerlerine oranla iki kat daha düşük. Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Müslümanlar, raporun İslamofobi'ye net bir delil olduğunu belirterek bir an önce önleyici tedbirlerin alınmasını istedi. 

Avrupa'da ırkçılıkla mücadele kuruluşu Faaith Matter tarafından yapılan araştırmada aynı niteliklere ve lisanüstü eğitimi alan Müslüman kadınların beyaz Hristiyan kadınlara göre iş sahibi olma olasılığını çok daha az olduğu tespit edildi.

Araştırmacılar, İngiltere'de lisanüstü eğitimini tamamlamış Müslüman kadınların iş başvurularına olumlu cevap alma oranlarının son derece düşük olduğunu tespit etti. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda İngiltere'de birçok Müslüman kadının iş başvurularında ciddi ayrımcılık gördüğü, sözlü taciz ve istismara maruz kaldığı belirtildi. Ülkede yaşayan yüksek öğrenimli Müslüman kadınlar çifte baskı yaşadıklarını söyledi.

'İngiltere'de Müslüman kadınlara İslamofobi etkisi' konulu araştırmada, Müslüman kadınların, kadın olmalarından ve hamilelik imkanlarından dolayı yaşadıkları ayrımcılığın yanısıra ırksal dışlanmayla da karşı karşıya kaldıkları belirtildi.

HER İKİ MÜSLÜMAN KADINDAN BİRİ AYRIMCILIKLA KARŞILAŞIYOR

Araştırmada kendileriyle görüşülen Müslüman kadınların yüzde 43'ü iş görüşmelerinde ayrımcılıkla karşılaştıklarını ifade etti. Araştırmaya katılan kadınlar, hem kadın hem de başörtülü oldukları için iş başvurularının çoğunun cevapsız kaldığını söyledi.

Öte yandan kadınların dini kimliği erkeklere oranla daha belirgin olduğu için sözlü saldırıları da tetikliyor. Nefret suçları kamusal alanlarda da ortaya çıkıyor. En sık rastlanan suç ise toplum içinde kadınların başörtüsünün kaldırılmaya çalışılması. Tükürükle hakaret edilmesi ise hakaret şekillerinden bir başkası. 

YAKLAŞIK 3 MİLYON MÜSLÜMAN KADIN

İngiltere'de 2,7 milyon civarında Müslüman nüfus var. Müslüman İngiliz kadınların yüzde 49'u 25 yaş altı olmak üzere Birleşik Krallık nüfusu ile orantılandığında en genç nüfus olma özelliği taşıyor. 

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI 



Bangladeş asıllı İngiliz İşçi Partisi milletvekili Müslüman Lale Sıddık İndependent gazetesine verdiği röportaj'da raporun, İslamofobik ayrımcılığın derhal ele alınması gerektiğini gösteren bir belge niteliğinde olduğunu söyledi. 

Yorumlar