Bask bölgesinde halk yoklaması

Bask Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık yanlısı "Gure Esku Dago" platformu halk yoklaması düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Bask bölgesinde halk yoklaması
İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask Özerk Yönetimi'nde bağımsızlık yanlısı Gure Esku Dago (Başarmak Elimizde) adlı platformun çağrısıyla olası bir referandum öncesi halk yoklaması yapıldı.

Platformdan yapılan yazılı açıklamada, Bask Özerk Yönetimi'nde bulunan 34 belediyede halk yoklaması yapıldığı belirtildi. Gure Esku Dago platformunun halk yoklamasındaki amacının demokrasi kültürünü teşvik etmek ve karar verme hakkını kullanmak olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu yoklamanın yeni bir dönemin başlangıcı olduğu ifade edildi.

İskocya ve Katalonya'daki bağımsızlık referandumlarından sonra sıranın Bask bölgesine geldiğinin vurgulandığı açıklamada, 2017'de de 60 belediyede halk yoklamasına gidileceği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, halk yoklamasının tarihi bir gün olduğu nitelendirilerek, referandum hedefleyen bir yola girildiği ve bu doğrultuda çalışmaya devam edileceği belirtildi.

HUKUKİ DEĞERİ YOK

Halk yoklamasında halka "Bask devletinin vatandaşı olmak istiyor musunuz sorusu yöneltildi. İspanya'da yoklamanın hukuki bir değeri bulunmuyor.

Bu sabah 9.00'da başlayan halk yoklaması yerel saatle 20.00'de bitti. Yoklama sonuçlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Geçtiğimiz yıl da yine aynı platformun çağrısıyla Bask özerk yönetiminin büyük kentlerinde ve Navarra bölgesinin iki kentinde bağımsızlık yanlıları tarafından eylemler düzenlenmişti. "İnsan zinciri" oluşturan eylemciler, bağımsızlık konusunda referandum talebinde bulunmuştu.
Bu arada, Bask Milliyetçi Partisi'nin (PNV) iktidarda olduğu Bask Özerk Yönetimi Hükümeti tarafından yayımlanan bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranının 1998 yılından bu yana en düşük seviyeye geldiği bildirilmişti.

Anket sonucunda Bask bölgesinin bağımsızlığını isteyenlerin oranı yüzde 19, bağımsızlık karşıtlarının oranı ise yüzde 38 olarak belirlenmişti. Bask'ta iki yıl önce yayımlanan ankette bağımsızlık yanlılarının oranı yüzde 30 olarak çıkmıştı.
 

Yorumlar