Avusturya ‘cumhurbaşkansız’ kaldı

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, 12 yıldır sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı görevini Meclis'e devretti

Google Haberlere Abone ol
Avusturya ‘cumhurbaşkansız’ kaldı
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, 12 yıldır sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı görevini seçimlerin iptal edilmesinin ardından Meclis Başkanları Konseyi’ne devretti.

Görev süresi dolan Fischer, kendisi için mecliste düzenlenen törende, anayasa mahkemesinin cumhurbaşkanlığı seçiminin iptaline ilişkin kararına destek vererek, Avusturya'da demokrasinin temellerinin güçlü olduğunu vurguladı.

Avrupa’da iş birliğine aktif katılımın önemine dikkat çeken ve AB’den ayrılma kararı sebebiyle İngiltere’yi eleştiren eski Cumhurbaşkanı, "Birleşik ve huzurlu Avrupa için Avrupa Birliği vazgeçilmez ancak iyileştirme ihtiyacı var" dedi.

Cumhurbaşkanlığı makamı, yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar Meclis Başkanı Doris Bures ve başkanvekilleri Karl Heinz Kopf ve Norbert Hofer'in yer aldığı Meclis Başkanlar Konseyi tarafından yönetilecek. Buna göre aşırı sağcıların adayı Hofer, 3 aylığına cumhurbaşkanlığını vekaleten yürütecek isimler arasında yer alacak. Hofer, aynı zamanda 2 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde de yarışacak.

Avusturya Anayasa Mahkemesi, hile karıştığı gerekçesiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu iptal etmiş ve İçişleri Bakanlığı da seçimlerin 2 Ekim'de yenilenmesine karar vermişti.

Yorumlar