Avrupa'nın mülteci kapasitesi dolmak üzereymiş

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Avrupa'nın mülteci kotasının dolmak üzere olduğunu savundu

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'nın mülteci kapasitesi dolmak üzereymiş
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde düzenlenen son trajik terör saldırılarına baktığımızda ne yazık ki terör sorununun sabit ve hepimiz için çok zorlu bir sınama olacağı görülüyor." dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Çin'in Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi.
Tusk, G20'nin bir an önce mülteci krizi, terörizmle mücadele ve iklim değişikliği konularına yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel bir sınama olan mülteci sorunu ve göç krizinin üzerinden küresel çözümlerle gelinebileceğini belirten Tusk, milyonlarca insanı yerinden eden sorunun ana nedenlerine odaklanmak gerektiğini söyledi.

Tusk, "Düzensiz ekonomik göçmenlerden söz etmiyorum bile, Avrupa'nın yeni mülteci akınlarını karşılama kapasitesi dolmak üzere." ifadesini kullandı.

Terör saldırılarının bütün ülkeler için tehdit olduğunu vurgulayan Tusk, "Terörizme karşı, aşırıcılık ve radikalleşmeyle mücadeleyi de içeren kapsamlı bir yaklaşım benimsenmeli. Bunun finansal boyutu da var. G20, terörizmin finansmanıyla mücadele ve bilgi paylaşımı, mal varlıklarının dondurulması ve terörün finansmanının suç kapsamına alınması gibi konularda işbirliğinin artırılması için önemli adımlar attı." diye konuştu.

G20 gündemindeki bir başka önemli başlığınsa iklim değişikliği olduğuna dikkati çeken Tusk, AB'nin gerekli yasal düzenlemelere ilişkin onay süreçlerini tamamlamasıyla, 2030 yılına kadar iklim değişikliğine ilişkin sorunların üstesinden gelmeyi umduklarını belirtti.

Tusk, bir gazetecinin geçen yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen G20 zirvesinden bu yana terörle mücadelede ne kadar mesafe katedildiğini sorması üzerine, "Avrupa’da ve dünyanın birçok yerinde düzenlenen son trajik terör saldırılarına baktığımızda ne yazık ki terör sorununun sabit ve hepimiz için çok zorlu bir sınama olacağı görülüyor." dedi.

Terörle mücadelede küresel işbirliği adımları atılması gerektiğine işaret eden Tusk, G20 liderlerinin teröre karşı kararlı duruşlarının sorunun çözümünde umut verici olduğunu söyledi.

Yorumlar