Avrupa Birliği'nin dağılma ihtimali konuşuluyor

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması halinde birliğin çok geçmeden dağılacağı belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Birliği'nin dağılma ihtimali konuşuluyor
Türkiye'nin 60 yıldır girmeye çalıştığı Avrupa Birliği'nin dağılma noktasına geldiği belirtiliyor. İngiltere'nin birlikten ayrılmak istemesi, İsviçre'nin ayptığı üyelik başvurusunu geri çekmesi Avrupa Birliği'nin geleceğini iyice belirsizleştirdi. İngiltere'de yapılacak referandum birliğin geleceğini belirleyecek öneme sahip görünüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiltere'nin birlikten ayrılması durumunda AB'nin de çok geçmeden dağılabileceği uyarısını yaptı. Berlin'de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile görüşen Steinmeier, "Avrupa halkları, ülkeleri birbirine düşüren milliyetçi hislere karşı dikkatli davranmalı" dedi.

Steinmeier İngiltere'nin AB referandumu için "AB'den ayrılma yönünde bir sonuç çıkarsa, birlik elbette sarsılır. 28 eksi 1 üye şeklinde devam edemeyiz. Birliğin ayakta kalması için tüm üye ülkelerin çabasıyla bugüne kadar yakaladığımız başarıların yitip gitmemesi adına çalışmamız gerekir" diye konuştu.

FRANSA UMUTLU

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault ise İngiltere'nin AB referandumuyla ilgili daha iyimser konuştu ve çıkan sonuç ne olursa olsun AB'nin evrilmeye devam edeceğini söyledi:

"Avrupa yerinde sayamaz. Sürekli olarak evrilmesi gerek. Bugün çelişkilerle, korkularla, ekonomik yavaşlamayla ve zorluklarla yüz yüzeyiz. Avrupa'ya yeni bir dinamizm kazandırmak istiyoruz."

'ÇIKALIM' DİYENLERİN REFERANDUM SONRASI PLANI

Öte yandan AB'den çıkışı destekleyen kesim, referandum sonrasında birlikten ayrılışın nasıl olabileceğine dair planını dün açıkladı.

Hazırlanan yol haritasında öncelikle kişilerin serbest dolaşımının önüne geçilmesi gerektiği ve bunun için de parlamentonun hızla devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.

AB mahkemelerinin İngiltere'deki nüfuzunun azaltılmasının da AB'den çıkışın bir parçası olacağını ifade eden 'Çıkalım' cephesi, hükümetin en çok vurgu yaptığı 'Ortak pazarın getirdiği avantajları kaybederiz' uyarısına da yanıt veriyor.

İngiltere ile AB arasında Mayıs 2020'ye kadar bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını öngören grup, böylelikle İngiltere'deki işletmelerin Avrupa'daki pazarlarını kaybetmesinin de önüne geçilebileceğini savunuyor.

İSVİÇRE BAŞVURUSUNU GERİ ÇEKTİ

İsviçre Parlamentosu, Avrupa Birliği'ne (AB) 1992 yılında yapılan üyelik başvurusunun geri çekilmesi yönündeki tasarıyı kabul etti.

İsviçre medyasında yer alan habere göre, Federal Parlamento, "aktif olmayan" başvurunun devam etmesini "anlamsız" olarak değerlendirdi.

İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter de, AB'ye üyelik başvurusun "geçersiz" olduğunu ve geri çekileceğini söyledi.

İsviçre AB'ye üyelik için 20 Mayıs 1992'de başvuru yapmış fakat aynı yıl ülkede yapılan referanduma katılanların yüzde 50,3'ü üyeliğe "hayır" demişti. Bunun üzerine İsviçre hükümeti, AB'ye üyelik müzakerelerini durdursa da üyelik başvurusunu geri çekmemişti.
 

Yorumlar