Avpura'dan Apple'a tarihin en büyük para cezası

Avrupa Birliği Komisyonu, Apple’a geriye dönük 13 milyar avroluk vergi cezası kesti

Google Haberlere Abone ol
Avpura'dan Apple'a tarihin en büyük para cezası
Avrupa Birliği (AB), dünyanın en değerli şirketi Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar avro geriye dönük vergi borcu çıkardı. AB Komisyonu, Apple'ın İrlanda'da kurduğu şirketlerin vergilendirilmesine ilişkin 3 yıl süren soruşturmasını tamamladı. AB Komisyonu, Apple’dan geriye dönük 13 milyar avroluk vergiyi faiziyle birlikte İrlanda'ya geri ödemesini talep etti.

Konuyla ilgili Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, "AB Komisyonu bugün Apple’ın İrlanda’da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple’a İrlanda’da yirmi yıldan fazladır uygulanan vergi avantajı şirketin yükünü hafifletti ama bu düşük vergilerden faydalanma yasa dışı bulundu. Apple,13 milyar avroyu faiziyle birlikte geri ödemeli." dedi.

Vestager, AB üyesi ülkelerin vergilerle şirketlere menfaat sağlayamayacağına dikkati çekerek, "AB kamu destekleme kuralları AB piyasalarındaki her şirkete uygulanır. Kamu destek kuralları vergilendirmede de şirketlerin eşit rekabetini sağlar." diye konuştu.

Apple’ın İrlanda’da kurduğu şirket merkezinin Avrupa’dan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan ve Hindistan’dan elde edilen tüm karları topladığını hatırlatan Vestager, "Benzeri bir işlemi Apple Operations Europe da bilgisayarlarda yaptı. Karlar, yapay olarak şirket merkezine iletildi ve vergilendirilmemiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Apple'ın ödemediği vergilerin tamamının İrlanda'da olmadığını belirten Vestager, "Apple Sales International İrlanda’da ama başka bölgelerde de faaliyet gösteriyor. Başka ülkeler durumu inceleyebilir. Biz verilerimizi onlarla paylaşırız. Eğer diğer ülkeler de bu satışları belirlerse, Apple’dan geriye dönük vergi talep edebilir. Bu da irlanda’ya ödenecek vergiyi düşürebilir. Hedefimiz, tüm şirketlerin vergilerini karlarını sağladıkları yerde ödemeleri." diye konuştu.
Öte yandan, Apple şirketinin ve İrlanda Hükümetinin, AB Komisyonu kararlarına hukuki itiraz hakkı bulunuyor.

Yorumlar