AP'den bir karar da Belarus'a karşı

AP Genel Kurulunda kabul edilen kararda Belarus'ta demokrasiye yönelik atılan adımların "yetersiz" kaldığı belirtildi

Google Haberlere Abone ol
AP'den bir karar da Belarus'a karşı

Sonhaberler | Haber Merkezi

Avrupa Parlamentosu (AP), Belarus'ta demokratik değerlere uymak için atılan adımların "yetersiz" olduğu yönünde karar aldı.

Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleşen AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 21 oya karşı 468 oyla Belarus'a demokrasi uyarısı yapılan karar tasarısı kabul edildi.

Parlamentonun kararında ülkede siyasi tutuklamaların devam ettiği, muhalefetin baskı altında olduğu, idam cezasının uygulandığı ve Ostrovets kentinde devam eden nükleer santralle ilgili endişelerin giderilemediği belirtildi.

Kararda Belarus'ta 1994 yılından bu yana "özgür" ve "adil" seçimlerin gerçekleşmediği öne sürülürken, 2015 ve 2016 yılında yapılan seçimlerde atılan adımların yetersiz kaldığı vurgulandı. Ülkede 2000 yılından bu yana yeni bir siyasi parti kurulmadığının hatırlatıldığı kararda muhalif kesimi baskı altında tutmak ve hapse atmak için yeni yöntemler bulunduğu iddia edildi.

AP'nin kararında ayrıca Belarus'a idam cezasına son verilmesi çağrısı yapılırken, Avrupa Dış Eylem Servisinin (EEAS) bu ülkedeki sivil toplum kuruluşlarına verdiği desteği artırması gerektiğine işaret edildi.


 

Yorumlar