Almanya’da hükümet krizi, borsa düşüşe geçti

Almanya'daki milletvekili seçimlerinin üzerinden aylar geçmesine rağmen hala hükümet kurulamadı. Beş haftadır devam eden “Jamaika” diye isimlendirilen koalisyon görüşmeleri, Hür Demokrat Partinin (FDP) "Yanlış yönetmektense yönetmemek daha iyidir" açıklamasının ardından sonuç alınamadan sona erdi. Alman borsası olumsuz görüşmelerden etkilendi. Öte yandan Almanya'da enflasyon rakamlarında da artış gözlendi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya’da hükümet krizi, borsa düşüşe geçti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

En önemli gündem maddesinin 'Türkiye karşıtlığı olduğu' Almanya'daki seçimlerin üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen hala koalisyon hükümeti kurulamadı. Alman borsası hükümetsizlikten etkilenerek düşüşe geçti. 

Almanya’da beş haftadır devam eden “Jamaika” diye isimlendirilen koalisyon görüşmeleri, Hür Demokrat Partinin (FDP) "Yanlış yönetmektense yönetmemek daha iyidir" açıklamasının ardından sonuç alınamadan sona erdi. FDP lideri Christian Lindner, “Jamaika koalisyonu” görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. Dört partinin ortak bir fikri ve güveni olmadığını, böyle bir durumda ülkeyi yönetmenin mümkün olamayacağını belirten Lindner, görüşmelerden çekildiklerini söyledi.

Jamaika koalisyon formülünün başarısız olmasıyla hükümet kurma krizine giren Almanya’da hükümet kurabilmek için üç seçenek bulunuyor. Seçeneklerin başında büyük koalisyon olarak isimlendirilen Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hükümetin kurulması geliyor. 25 Eylül’de yapılan genel seçimlerde yüzde 20.5 oy alan SPD’nin başbakan adayı Martin Schulz “Halkımız bizim muhalefette kalmamızı istiyor. Büyük koalisyona katılmayacağız” açıklamasını yapmış, ardından dörtlü koalisyon görüşmelerine başlanmıştı. Başarısız olan Jamaika görüşmelerinden sonra büyük koalisyon ihtimali de kalmamış oldu.

İkinci seçenek ise cumhurbaşkanının mecliste bulunan partilerden herhangi birine hükümet kurma görevi vermesi. Görevi alan partinin mecliste bir azınlık hükümeti kurarak ülkeyi yeni bir seçime kadar idare edebileceği bu seçeneğe hiçbir siyasi otorite sıcak bakmıyor. Son seçenek ise yeniden seçime gitmek gibi görünüyor.

“Jamaika koalisyonu” olarak isimlendirilen görüşmelerin ardından koalisyonu oluşturacak ortaklardan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, FDP’yi Jamaika’ya hazır olmamakla suçladı. Öte yandan Başbakan Angela Merkel, Almanya’yı bu zor günlerde de yönetmeyi sürdüreceğini söyledi. Merkel, bugün Cumhurbaşkanı Steinmeier ile bilgi alışverişinde bulunacağını açıkladı. Koalisyon görüşmelerinde partilerin anlaşma sağlayamadıkları konuların başında iklim, enerji, finans ve göç gibi başlıklar geliyor.

ALMAN BORSASI OLUMSUZ ETKİLENDİ

lmanya'da hükümet kurma çalışmalarından sonuç alınamaması, Frankfurt’taki DAX Endeksi’nin gerilemesine ve avronun baskı altında kalmasına neden oldu. Almanya'da Hür Demokrat Parti (FDP), "Jamaika Koalisyonu"nu kurma hedefiyle 4,5 haftadan beri Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve Yeşiller ile yaptığı ön görüşmelerden çekildi. Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Angela Merkel, koalisyon çalışmalarının sonuçsuz kalmasının ardından yaptığı açıklamada, Hristiyan Birlik partilerinin, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller ile koalisyon kurma konusunda yapılan görüşmelerde çözüm bulmak için her şeyi denediğini söyledi.

Söz konusu gelişmelerden Frankfurt’taki DAX Endeksi ve avro olumsuz etkilendi. Sabah saatlerinde yüzde 0,38 değer kaybıyla 12.942,68 puan seviyesinde olan DAX Endeksi, şu saatlerde 0,23’lük azalışla 12.961,50 puan seviyesinde seyrediyor. Commerzbank Başekonomisti Jörg Kraemer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Önceki gece çöküşe geçen yeni bir Alman hükümeti kurma konusundaki Jamaika görüşmelerinin ardından siyasi belirsizlik, Federal Cumhuriyet tarihinde daha önce görülmedik şekilde ortaya çıkıyor. Yine de Alman ekonomisi devam eden güçlü bir büyüme için hazır.” ifadelerini kullandı.

Kraemer, gevşek para politikası ile canlandırılan ekonominin, şu anda çeşitli yapısal sorunlardan etkilenmemek için yeterli bir ivmeye sahip olduğunu belirtti. Görüşmeler sonrasında en büyük kaybedenin Başbakan Angela Merkel olduğunu iddia eden Kraemer, "Yeşiller'i 'öteki' siyasi kampından uzlaşma alanına çekmek konusunda ikna etmek için yönetim çoğunluğunu kurma stratejisi başarısız oldu. Şansölye Merkel’in otoritesi sonuç olarak ciddi hasar gördü. Bu, koalisyon görüşmeleri başarısız olmadan önce de zaten görülebiliyordu." ifadelerini kullandı.

ENFLASYON RAKAMLARI DA ARTIŞA GEÇTİ

Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya’da ÜFE, ekimde eylül ayına kıyasla yüzde 0,3 yükseldi. ÜFE, Ekim 2016'ya göre ise yüzde 2,7 artış kaydetti. Piyasalarda ekimde ÜFE piyasalar doğrultusunda gerçekleşti. Bu yılın ekim ayında tüm ana sanayi gruplarının fiyat endeksleri Ekim 2016'ya kıyasla artış kaydetti. Enerji fiyatları, enerji taşıyıcılarının fiyatlarının farklılık göstermesine karşın yüzde 2,8 yükseldi. Elektrik fiyatları yüzde 4,1 ve petrol ürünleri fiyatları yüzde 3,4 artarken, doğalgaz dağıtım fiyatları ise yüzde 4,2 azalış kaydetti.

Ekimde yıllık bazda ara malı üretiminde yüzde 4,1, dayanıksız tüketim malları fiyatlarında yüzde 2,8 ve dayanıklı tüketim malları üretiminde 1,2 artış görülürken, sermaye malları fiyatlarında ise yüzde 1,1 azalış görüldü. ÜFE, enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise ekimde aylık 0,2, yıllık olarak da yüzde 2,7 yükseldi.

Yorumlar

cem Erdoğan sizi kaç kere uyardı hainliğinize devam ettiniz beter olun