Almanya: Türkiye'ye tehditlerimiz işe yaradı

Terör örgütlerine destek vermekle suçlandığı için Türkiye'nin tepkisini çeken Almanya, ekonomi kozunu ortaya koymaktan memnun. Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, ekonomik tehditlerinin Türkiye'ye karşı işe yaradığını savunarak, bazı konularda geri adım atıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya: Türkiye'ye tehditlerimiz işe yaradı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi krizin ekonomik alana yansımasıyla ilgili Almanya'dan açıklama geldi. Siyasi krizi ekonomi alanına taşıdıklarını itiraf eden Almanya, bunun işe yaradığını savundu. Türkiye’ye karşı alınan önlemlerin sonuçlarını göstermeye başladığını söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ‘Almanya vatandaşlarının Türkiye’de tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu’ belirtti.

Deutche Welle Türkçe’nin haberine göre Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinin sorularını yanıtlayan Gabriel, 'ekonomik baskının etkisini gösterdiğini' belirtti. İnsan hakları savunucusu Peter Steudtner ve diğer Almanların tutuklanması üzerine Almanya Dışişleri Bakanlığı 20 Temmuz'da Türkiye'ye seyahat uyarısını sertleştirmiş ve Alman şirketlerini Türkiye'de yatırım yapma konusunda uyarmıştı.

Dışişleri Bakanı Gabriel bu uyarının ardından Türk tarafının, terörü destekledikleri iddiasıyla hazırladığı, Daimler ve BASF gibi işletmeler de dahil 680 Alman şirketinin yer aldığı listeyi geri çektiğini hatırlattı. Gabriel konunun Türkiye'de kapsamlı tartışmaya yol açması üzerine 'Erdoğan'ın Alman şirketlerinin yanlış anlama sonucu listeye alındığını' açıkladığını söyledi.

Alman şirketlerinin terörü desteklediği iddiası Alman özel sektöründe huzursuzluğa yol açmış ve Dışişleri Bakanı Gabriel Türkiye'de yatırım yapılmaması tavsiyesinde bulunup, resmi ihracat ve yatırım garantilerinin de incelemeye alınacağını duyurmuştu. Türkiye Temmuz sonunda listeyi geri çekmiş ve problemin 'iletişim hatasından' kaynaklandığını açıklamıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel seyahat uyarılarının sertleştirilmesinin problem doğurduğunu belirterek, "uyarıların öncelikle Alman turistlere hitap eden Türkiye'deki küçük işletmeleri ve otel ve lokantalarda çalışan personeli mağdur ettiğini' söyledi. Gabriel sözlerini, 'Buna rağmen vatandaşlarımızı korumak zorundayız. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanları tutuklatmasına müsamaha edemeyiz', diyerek tamamladı.

Yorumlar

i Bir defa taviz verirsen böyle Öter natonun aracıymış gibi konyadaki alman asker ziyaret izni neden verdiniz neden pes ettin nerde iddamızzz mız mızzz hükümet dik dik dur izni iptal et et et Aranızda bu millet varr