Almanya'daki Ermeni tasarısında ilginç zamanlama

Almanya'daki Ermeni tasarısı, 23 yıl önce 5 Türk'ün toplu şekilde katledilişinin yıldönümü haftasına Federal Meclis'e getirilmesi dikkat çekti

Google Haberlere Abone ol
Almanya'daki Ermeni tasarısında ilginç zamanlama
Almanya'da Federal Meclis, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını oylamak için 2 Haziran'da bir araya geliyor. Tasarının Meclis'te görüşülmesine Türkiye'den sert tepkiler yükselirken; tasarının mecilse geliş tarihi de dikkat çekti. Almanya'da 23 yıl önce bugünlerde Solingen şehrinde 5 Türk, yabancı düşmanları tarafından topluca katledilmişti. Türklerin katlediliş tarihi 29 Mayıs 1993. Tasarının da bu olayın yıldönümüne yakın bir tarihte meclise gelmesi dikkat çekiyor. Tarihteki ayarlamanın bilinçli mi yok sa tesadüf mü olduğu bilinmiyor. 

ALMANYA'DAKİ ERMENİ TASARISI NE GETİRİYOR ? 

“101 yıl önce Ermeni ve diğer Hristiyan azınlıklara yönelik soykırımı anma ve hatırlama” adını taşıyan karar tasarısı Almanya’da büyük koalisyonu oluşturan partiler Hristiyan Birlik partileri (CDU & CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlandı.

Tasarının içeriği hakkındaki müzakereler hala devam ediyor, müzakere sürecine Yeşiller partisi de katılıyor. Basına yansıyan haberlere göre, tasarıda 1915 yılında Osmanlı devletinde İttihat ve Terakki yönetiminin aldığı tehcir kararı sonrasında meydana gelen katliamlar soykırım olarak nitelendiriliyor. Almanya bugüne kadar konuyla ilgili resmi açıklamalarında ‘katliam ve tehcirden' söz etmekle birlikte soykırım tabirini kullanmaktan kaçındı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SOLİNGEN'İ ANMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, Solingen katliamının 23. yılında yayımladığı açıklamada, "Özellikle Avrupa’da son dönemde ciddi boyutlara ulaşan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığından duyduğumuz endişeyi bir kez daha vurgulamak istiyoruz." ifadesine yer verdi.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, 29 Mayıs 1993'te Almanya’nın Solingen şehrinde, yabancı düşmanı, ırkçı bir grup tarafından evleri yakılarak katledilen beş Türk'ün rahmetle anıldığı belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu vesileyle özellikle Avrupa’da son dönemde ciddi boyutlara ulaşan ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığından duyduğumuz endişeyi bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bu tür elim hadiselerin tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz. Bu çerçevede, başta siyasetçiler olmak üzere, omuzlarında toplumsal sorumluluk bulunan kamuoyuna mal olmuş şahsiyetleri, toplumları huzursuzluğa sevk edecek, ayrıştırıcı ifade ve tutumlar yerine, birleştirici söylem ve eylemlerde bulunmaya davet ediyoruz."

Yorumlar