Almanya bir anda Erdoğan'a karşı yumuşadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 Zirvesi'ne gidecek olmasını günler öncesinden tartışmaya başlayan Almanya'da üst üste gelen 'düşmanca' açıklamalardan sonra bu kez daha 'yumuşak' bir tonla açıklamalar geldi. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'önemli bir misafir' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Almanya bir anda Erdoğan'a karşı yumuşadı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G-20 zirvesine katılımı esnasında ülkede konuşma yapmasının 'uygun' olmayacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından Ankara-Berlin hattında ilişkiler gerilirken, bugün Almanya'dan sürpriz bir açıklama geldi.

Reuters haber ajansı, Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert'in yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'önemli bir misafir' olduğunu söylediğini aktardı. Sözcü, Erdoğan'ın 7-8 Temmuz'da Hamburg'da düzenlenecek G-20'ye katılımının Alman hükümeti tarafından hoş karşılandığını açıkladı.

Dün Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da G20 zirvesine katıldığında halka seslenmek istediğini ve bunu uygunsuz bulduklarını söylemişti. Sosyal Demokrat Parti’nin başbakan adayı Martin Schulz da Gabriel'in açıklamalarına destek verirken, Erdoğan'ın Almanya'da bir toplantı düzenlemesine sıcak bakmadığını vurgulayarak "Bakan Gabriel'in yaptığı açıklamayı Başbakan da onayladı. Alman hükümetinin tutumu bu şekildedir" diye konuşmuştu. 

Dışişleri Bakanlığı da bu tepkilerin 'düşünce özgürlüğüne' aykırı olduğunu ifade eden bir kınama mesajı yayınlamıştı. 

Yorumlar