Almanya 5 aydır Türkiye'ye silah vermiyor

Terör örgütü PKK ve FETÖ ile mücadeleden rahatsızlığını açıkça dile getiren Almanya'nın rahatsızlığını eyleme döktüğü ortaya çıktı. Almanya, 5 aydır Türkiye'ye silah sevkiyatına izin vermiyor. Alman sol partiler silah sevkiyatının tamamen durdurulmasını istiyor. Almanya'dan önce Avusturya da HDP'ye yönelik operasyonlar sonrası Türkiye'ye silah ambargosu kararı almıştı.

Google Haberlere Abone ol
Almanya 5 aydır Türkiye'ye silah vermiyor

Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesinin ilk kez başarılı bir şekilde yürütmesi Avrupa'daki terör destekçilerini açıkça rahatsız etmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Terör örgütleri etksiz hale gelmeye başlayınca sahipleri bizzat sahaya inmeye başladı" şeklinde açıklamalarını doğru çıkaran gelişmeler yaşanıyor. Daha önce HDP-PKK ve FETÖ'ye yönelik operasyonlardan rahatsız olduğu için Türkiye silah ambargosu uygulama kararı alan Avusturya'dan sonra benzer bir kararı Almanya'nın fiilen uyguladığı ortaya çıktı.

Almanya ve Türkiye arasında gerilen ilişkilerin gölgesi büyümeye devam ediyor. Almanya'nın, NATO üyesi olan Türkiye'ye son 5 ay içinde 11 kez silah gönderimine onay vermediği ortaya çıktı. Almanya'da Sol Parti Milletvekili Jan van Aken'in soru önergesine Federal Ekonomi Bakanlığı'nın verdiği yanıta göre, Alman Hükümeti, Kasım 2016'dan bu yana 11 kez Türkiye'ye silah sevkiyatına onay vermedi.

Süddeutschen Zeitung gazetesinin konuya ilişkin haberine göre, Almanya silahların sevkiyatına Türk hükümetinin bu silahları Türkiye içerisinde baskı unsuru olarak kullanmasından endişe ettiği için izin vermedi. Türkiye'deki insan haklarının durumunun da sevkiyat izni çıkmamasında etkili olduğu kaydedildi.

Almanya tarafından silah sevkiyatına onay verilmemesinin NATO ortaklarına karşı alışılmadık bir işlem olduğuna yer verilen haberde, Almanya'nın 2010 ile 2015 yılları arasında Türkiye'ye 8 kez silah sevkiyatına onay vermediği bilgisi de paylaşıldı. Sevkiyat izni verilmeyen silahlar arasında tabanca, mühimmat ve belirli silahların üretiminde kullanılan parçaların bulunduğu belirtiliyor.

SOL PARTİ, TAMAMEN DURUDURULMASINI GEREKTİĞİNİ SAVUNDU

Hükümetin silah sevkiyatına izin vermemesini önemli bir adım olarak nitelendiren Sol Parti Milletvekili Jan van Aken, bir sonraki adımın Türkiye'ye silah satışının tamamen durdurulması olması gerektiğini savunurken, “NATO devletlerine de silah gönderilmesinin yasaklanabileceğinin” böylece gösterilmiş olduğunu vurguladı.  

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ SİLAH TİCARETİNİN HACMİ

Türkiye, Almanya'dan son yıllarda silah ithalatını arttıran ülkeler arasına girmişti. Almanya'dan en çok silah alan sekizinci ülke Türkiye. Türkiye 2016'dan önce Almanya'dan silah alan ülkeler listesinde  25'inci sırada yer alıyordu. 

Almanya'nın aynı dönemde silah satış hacmi düşerken, ters orantılı olarak Türkiye'ye silah satışında artış yaşandı.  Almanya'nın en fazla silah sattığı ülkeler arasında Suudi Arabistan, BAE, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, İsviçre ve Irak oldu. 

TÜRKİYE ALMANYA'DAN HANGİ SİLAHLARI ALIYOR

Türkiye, Almanya'dan 76,4 milyon Euro değerinde silah ithal ederek en önemli ithalatçı ülkeler sıralamasında 25'incilikten 8'inciliğe yükseldi. Türkiye'ye yapılan ihracatın önemli bölümünü uçak parçaları, insansız hava araçları, uçak motorları ve yer ekipmanı oluşturuyor.

Gerginlik bölgelerindeki ülkelere yapılan silah satışları da arttı. Kuzey Kore'nin tehdidi altındaki Güney Kore 205 milyon euroluk Alman malı silah ve mühimmat alarak ithalatçı ülkeler arasında 10'dan 4'üncü sıraya yükseldi. Güney Kore Almanya'dan savaş gemisi, denizaltı ekipmanı, roket, roket savar sistemleri, tank, helikopter ve savaş uçağı parçaları ithal etti.

Almanya hükümetinin kriz bölgesindeki istikrar unsuru olarak nitelendirdiği Suudi Arabistan 3'üncü sıradaki yerini korumakla birlikte Almanya'dan yaptığı silah ithalatını 179 milyondan 484 milyon euroya çıkardı. Almanya Suudi Arabistan'a helikopter, uçak ve havada yakıt ikmali için gerekli ekipman ihraç ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan silah satışları da bir yılda 46 milyondan 85 milyon euroya çıktı.

Yorumlar

ihsan iyiki alman gavuru silah vermiyor biz yapamıyormuyuz fırsat kendimiz üretelim sonra dünyada ondan başka silah satan ülke yok mu