Alman Bakan Türkiye'ye baskı yapıyormuş

Almanya Savunma Bakanı Leyen, İncirlik konusunda Türkiye'ye baskı uyguladığını açıkladı

Google Haberlere Abone ol
Alman Bakan Türkiye'ye baskı yapıyormuş
Türkiye'nin Alman siyasetçilere İncirlik ziyareti için izin vermemesi Alman iç siyasetinde büyük tartışmalara neden oldu. Alman hükümetiyle muhalifler arasında devam eden tartışmalar sırasında hükümet üyesi Bakan Leyen, Türkiye'ye baskı uyguladığını savundu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von der Leyen, Cuma günü Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşmesinin ardından, Alman milletvekillerinin İncirlik hava üssündeki 250 Alman askerini ziyaret etmesine izin vermesi için Almanya'nın Türkiye'ye baskı yaptığını söyledi.

Almanya, geçen yılın sonlarında ABD'nin IŞİD militanlarına karşı yürüttüğü mücadele için İncirlik'e asker, 6 Tornado gözlem uçağı ve bir tanker uçağı göndermişti. Bunun yanı sıra Almanya yasadışı göç akışını durdurmak için Ege Denizi'nde Türkiye ile beraber çalışıyor.

Üssü ziyaretinden sonra Türkiye Savunma Bakanı Fikri Işık'la görüşen Von der Leyen, önümüzdeki hafta Varşova'da yapılacak olan NATO zirvesi sırasında görüş ayrılıklarını çözmeye çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, bu hafta Von der Leyen'in ziyaretini onaylayarak, başlarda bu ziyareti engellemeye yönelik çabalar gibi görünen pozisyonunu değiştirirken, başlardaki bu tutuma kızan bazı Alman milletvekilleri Almanya'nın Türkiye'ye asker gönderimine son vermesi çağrısını yaptı.

Üsse basın mensupları ve parlamenterler olmadan ziyaretini gerçekleştiren Von der Leyen, Işık'a askeri konulardan sorumlu Alman milletvekillerine Türkiye'deki Alman askerlere ziyaret izni verilmesinin ne kadar önemli olduğunu söylediğini belirtti.

Von der Leyen, "Zor konularla beraber, birçok ortak çıkarlarımız hakkında görüşmelere devam etme konusunda uzlaştık” dedi.

Parlamentoda Alman ordu sorumlusu Hans-Peter Bartels, Alman gazetesi Passauer Neue Presse'e yaptığı açıklamada, Von der Leyen'in yardımcısı ve milletvekillerinin üssü ziyaretinin yasaklanmasının "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Yorumlar