AİHM'den milyonlarca memuru ilgilendiren karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, devlet memurlarının hükümet aleyhine bildiriye imza atmasının yasalara aykırı olduğuna hükmetti

Google Haberlere Abone ol
AİHM'den milyonlarca memuru ilgilendiren karar
Sonhaberler | Haber Merkezi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) hükümeti hedef alan bildiri yayınlayan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı mensuplarının görevden alınmasının bu ülkenin yasalarına uygun olduğuna karar verdi. Mahkeme, devlet memurlarının hükümeti eleştirmelerinin ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceği hükmüne vardı.

Strazburg’da bulunan yüksek mahkeme, Ermenistan Dışişleri Bakanlığı çalışanı Vladimir Karapetyan ve arkadaşlarının 2008 Ermenistan cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında yayınladıkları bildiri sonrası görevden alınmalarına dair davada kararını açıkladı. Buna göre Karapetyan ve arkadaşlarının görevden alınmalarının Ermenistan anayasasının 40 ve 44. maddelerinde belirlenen kurallara uygun olduğu, devlet memurlarının görevleri gereği hükümeti eleştiren açıklama ve yayınlarda bulunamayacakları kaydedildi. Kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) düşünce özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin ihlal edilmediği, “Devletin kamu güvenliği, ulusal güvenlik ve kamu düzenini sağlamak amacıyla memurlara siyasi ve toplumsal konularda tarafsız kalma amaçlı yasaklar getirebileceği” vurgulandı. Görevden almaların siyasi bir kriz döneminde gerçekleştiğinin altını çizen mahkeme, "Kamu çalışanlarının ifade özgürlüğü olmakla birlikte devlet, bu özgürlüğü sınırlayabilir." şeklinde görüş bildirerek görevden almaların yasalara uygun ve orantılı olduğuna hükmetti.

Ermenistan’da 2008 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığına dair iddialar sonucu gösteriler düzenlenmişti. Bu iddiaları ortaya atan muhalif lider Levon Ter Petrosyan’a destek veren çok sayıda büyükelçi ve dışişleri çalışanı, bir bildiri yayınlayarak göstericilere destek vermişti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, bildiriyi yayınlayan kişiler hakkında acil soruşturma açarak sorumluları görevden uzaklaştırmıştı. Ermenistan yargısı, dışişleri çalışanlarının yayınladıkları bildiride isim ve resmi görevlerini belirttikleri ve bu durumun yasalara aykırı olduğu kararına varmıştı.

Yorumlar

adalet Offff keşke haberi başka yerinizden olumasanız olmaz mı. Ne diyor haber? İster oy ver ister oy verme demokratik seçimle başa gelen hükümet aleyhine bildiri imza atamazsın diyor saygı duymak zorundasın diyor ve bu kişinin görevden alınması @-YASALARA UYGUN-@ diyor. Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre yargılanıp fetöden aklananlar yani beraat edenler nede görevlerine dönmüyor acaba?
ihsan fetö cü chp hdp lilerte duyurulur