AGİT Minsk Grubundan Karabağ çağrısı

AGİT Minsk Grubu, "Cephe hattı boyunca beklenmeyen şiddetin ortaya çıkmasını en güçlü şekilde kınıyoruz. Tarafları hemen güç kullanımını durdurmaya davet ediyoruz. Çatışmaların askeri çözümü yoktur" dedi

Google Haberlere Abone ol
AGİT Minsk Grubundan Karabağ çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu, Karabağ'daki çatışmalarla ilgili "tarafları hemen güç kullanımını durdurmaya" davet etti.

AGİT Minsk Grubu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki krizi görüşmek üzere bir araya geldi. Pazartesi günü AGİT Minsk Grubu eş başkanları, bugün ise AGİT Minsk Grubu üyeleri, Viyana'daki Hofburg Sarayı'nda toplandı.

Toplantıdan sonra Minsk Grubu yazılı açıklama yaptı. Minsk Grubu üyeleri Rusya, ABD, Fransa, Belarus, Finlandiya, Almanya, İtalya, İsveç ve Türkiye temsilcileri ile Avusturya ve Sırbistanlı yetkililerin bir araya geldiği belirtilen açıklamada, "Cephe hattı boyunca beklenmeyen şiddetin ortaya çıkmasını en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.

Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleri iletilen açıklamada, "Tarafları hemen güç kullanımını durdurmaya davet ediyoruz. Çatışmaların askeri çözümü yoktur. Cephede durumun kötüleşmesi, Minsk Grubu eş başkanları himayesinde kapsamlı çözüm için acil müzakereye ihtiyacı göstermektedir" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Minsk Grubu üyelerinin, eş başkanların arabuluculuk çabalarını ve tarafların en kısa zamanda doğrudan danışma girişim planını memnuniyetle karşıladıkları kaydedildi.

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla kurulan Minsk Grubu, 24 yıl boyunca birçok girişimde bulunmasına rağmen Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut ilerleme sağlanamadı.

Yorumlar