Adeniz'de yeni facia: 150 mültecili gemi battı

Akdeniz'de 150 melteciyi taşıyan gemi battı, bölgede arama kurtarma çalışmaları başlatıldı

Google Haberlere Abone ol
Adeniz'de yeni facia: 150 mültecili gemi battı

Libya açıklarında göçmenleri taşıyan botun alabora olması sonucu yaklaşık 150 göçmen kayboldu.

İtalyan Rainews24 kanalının, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) bölgeye en yakın İtalyan adası Lampedusa'daki yetkilisi Flavio Di Giacomo'ya dayandırdığı habere göre, Akdeniz'in Libya açıklarında facia yaşandı. Avrupa Birliği'nin (AB) Sophia programı kapsamında, düzensiz göçün en yoğun olduğu Akdeniz'in orta kısmında görev yapan bir İspanyol askeri gemisi tarafından Gambiya uyruklu göçmen bir gencin kurtarılmasıyla bölgede facianın yaşandığı ortaya çıktı.

Göçmen genç, aralarında 5 çocuk ve hamile kadınların da olduğu 147 kişiyi taşıyan botun alabora olduğunu ve kendisinin bir bidona tutunarak hayatta kaldığını söyledi. Göçmenin, İtalyan Sahil Güvenliği'ne ait kurtarma botlarıyla Lampedusa'ya götürüldüğü ifade edildi.

Di Giacomo, Askanews haber ajansına yaptığı açıklamada, "Eğer bu genç Gambiyalı kurtarılmasaydı, bu trajediden asla haberimiz olmayacaktı" dedi.

Göçmen botunun 2 gün önce Libya'nın başkenti Trablus'un batısındaki Sabratha kentinden hareket ettiği bildirildi.

Öte yandan İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberinde, İtalyan sahil güvenlik ekiplerinin, Libya ile İtalya arasında kalan Sicilya Kanalı'nda bir botla Avrupa'ya geçmeye çalışan 399 göçmeni kurtardığı belirtildi.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın günlük açıkladığı verilere göre, yılbaşından bu yana 23 bin 122 göçmen Akdeniz'i geçerek İtalya'ya ulaştı. Bu sayının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,37, 2015'in aynı dönemine göre ise yüzde 127,47'lik artış gösterdiği kaydedildi.

Yorumlar