AB'den Rusya'yı yeniden kazanma hamlesi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde Rusya ile ilgili bildiri kabul edildi. AKPM, Kırım işgalinden sonra Rusya'yı küstürmüştü

Google Haberlere Abone ol
AB'den Rusya'yı yeniden kazanma hamlesi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, Rusya’ya doğru adımların atılması gerektiğine dair belgeyi kabul etti. Konu ile ilgili bilgi veren Ukrayna'nın AKPM daimi heyetin Başkanı Vladimir Aryev, “AKPM’de yapılan müzakereler sırasında delegelerin çoğu, Rusya’nın sorumluluklarını yerine getirmedikçe ona doğru adım atmama yaklaşımını sergiledi. Ancak daha sonra AKPM’nin koordinasyon organı, Rusya Federasyonu ile ortak değerlere ve karşılıklı adım atmaya ilişkin bildiriyi hazırladı” diye belirtti.

Söz konusu bildiride AKPM, Rus heyetinin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne katılmamasının, AKPM’nin çalışma imkânlarını sınırladığını ileri sürdü.

AKPM’nin ‘Birleşik Avrupa Solcuları’ parti başkanı Tiny Kox, “Gerek olduğu durumda Moskova’daki ortaklarımızla diyalog yaparız. Başkanlık Komitesi de Moskova’daki ortaklarımızla buluşup Rusya’nın geri dönmesi için nelerin yapılması gerektiği üzerinde konuşabilir” diye kaydetti.

Daha önce Rusya Devlet Duması, Rusya heyetinin 25 Ocak 2016’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kış oturumuna gitmemesi kararını almıştı.

Rus yetkilileri, Rusya’nın Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde ellerinden alınan yetkilerinin geri verileceğinin bir garantisi olmadığı için Strazburg’a gitmek istemediklerini açıklamışlardı.

Bu karardan sonra, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur, Rus heyeti AKPM’nin kış oturumuna gelmeyi reddettiği için 2016 yılı boyunca meclisin çalışmalarına katılma hakkını kaybettiğini açıklamıştı.

2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın işgalinden sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Rusya heyetinin oy hakkını ve yönetim organlarında temsil hakkını yıl sonuna kadar elinden almıştı. Rusya heyetinin sadece oturumlara katılma, söz hakkı ve komitelerde çalışma hakkı devam ediyordu.

2015 yılında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki Rus heyetinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki faaliyetlerinin ve AKPM ile her türlü temaslarının yıl sonuna kadar durdurulduğu açıklandığında Rusya heyeti meclisi terk etmişti.

Yorumlar